ZICM u retrovizoru

28_02_2015 / 13:15h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: UMKI
ZICM u retrovizoru

Zajednica informativnih centara za mlade u Hrvatskoj u Zagrebu je održala redovnu izbornu skupštinu. Uz retrospektivu djelovanje u 2014. godini, prihvaćanje financijskog izvještaja i izmjene Statuta, Skupština je birala i novo vodstvo.

Zajednica informativnih centara za mlade u Hrvatskoj u ponedjeljak (23. veljače) je u Zagrebu održala redovnu izbornu skupštinu. Prvi put je sudjelovao dio od sedam pridruženih članica, nositelja projekata lokalnih informativnih centara za mlade – Mladi u EU iz Šibenika, ZUM iz Pule te CINAZ iz Zadra. Pravo glasa na skupštini su imali predstavnici nositelja projekata regionalnih informativnih centara za mlade i osnivača Zajednice - Info zona iz Splita, UMKI iz Rijeke, Udrugu ZAMISLI iz Zagreba te PRONI Centar za socijalno podučavanje iz Osijeka koji uz regionalni informativni centar za mlade vodi i lokalne informativne centre za mlade u Sisku i Vukovaru.

U retrospektivi djelovanja Zajednice u 2014. godini posebno je istaknuto financiranje lokalnih informativnih centara za mlade kao novi iskorak u razvoju organiziranog informiranja mladih u Hrvatskoj te potvrda uspješne zagovaračke politike Zajednice koja je prethodnih godina ulagala velike napore u educiranje organizacija za mlade i širenje članstva. Spomenuto je i sudjelovanje na seminaru na Malti na kojem se razgovaralo o važnim promjenama u kriterijima članstva u Europskoj agenciji za informiranje i savjetovanje (ERYICA), doprinos paneuropskom pilot-projektu YoMIM kojim se razvija sustav podrške i informiranja mladih u migraciji, sudjelovanje na međunarodnoj Ljetnoj školi o informiranju i savjetovanju mladih u Portugalu te sudjelovanje na konferencijama u Grčkoj i Italiji koje su se organizirale u sklopu aktivnosti strukturiranog dijaloga na razini Europske unije. Na nacionalnoj razini istaknuto je aktivno članstvo u Radnoj skupini za izradu Zakona o mladima i Nacionalnoj radnoj skupini za strukturirani dijalog s mladima. Održani su i tematski sastanci sa Mrežom mladih Hrvatske što je doprinijelo boljem dijalogu i napretku suradnje. Putem Zajednice, članice su za svoje suradnike omogućili licencirane edukacije u Litvi i Finskoj te Belgiji, u kojoj se održala i Skupština ERYICA-e na kojoj je Zajednica imala svoju predstavnicu. Svakako je važno istaknuti i da je predsjednica ERYICA-e Sanja Vuković Ćović iz osječkog PRONI Centra za socijalno podučavanje koji daje doprinos i trenerskom timu ERYICA-e.

Uz prihvaćanje financijskog izvještaja i usklađivanje Statuta sa novim Zakonom o udrugama, Skupština je birala i novo vodstvo. Članovi novog upravnog odbora su: ispred PRONI Centra za socijalno podučavanje Sandra Kovačević zaposlena kao voditeljica vukovarskog Lokalnog informativnog centra za mlade, ispred Zamisli Svjetlana Marijon, koja je već jednom obnašala funkciju predsjednice Zajednice, ispred Info zone Goran Biličić koji je u rad Zajednice uključen od njenog osnivanja te predstavlja Zajednicu u Nacionalnoj radnoj skupini za strukturirani dijalog, kao i kolegica Diana Kovačić koju je u Upravni odbor kandidirao UMKI. Za predsjednika je izabran Darko Čop iz Info zone.