I Sinjani traže - Dom mladih!

09_11_2012 / 00:02h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Rene
I Sinjani traže - Dom mladih!

Info zonu je u četvrtak navečer posjetio veći broj mladih Sinjana kako bi predstavili dvije udruge mladih za mlade koje djeluju u tom gradu – Sinjski kulturni urbani pokret (S.K.U.P.) te Sinjska umjetnička komuna (S.U.K.).

Info zonu je u četvrtak navečer posjetio veći broj mladih Sinjana kako bi predstavili dvije udruge mladih za mlade koje djeluju u tom gradu – Sinjski kulturni urbani pokret (S.K.U.P.) te Sinjska umjetnička komuna (S.U.K.).

Sinjani posljednjih godina imaju festival koji privlači i Splićane

S.K.U.P. je u manje od 10 minuta predstavio Mate Maleš, dotaknuvši sve bitne trenutke udruge koja djeluje već desetu godinu. Većina inicijatora udruge su se bavili glazbom te su se odlučili udružiti iz potrebe da riješe problem nedostatka prostora za sviranje. S.A.R.S. (Sinjski amaterski rock susret) jedan je od najprepoznatljivijih projekata udruge, koji se održava već desetu godinu, prvotno je zamišljen kao gitarijada (otud i naziv), no uskoro je nadišao postavljene okvire, tako da Sinjani posljednjih godina imaju festival koji privlači i Splićane. Osim glazbom, udruga se bavi i promicanjem te zaštitom ljudskih prava, pa su neko vrijeme ugošćavali i Human Rights filmski festival. U prostoru bivše vojarne Ivaniš Neplić S.K.U.P.ovci održavaju i književne večeri, prezentacije, festivale, partije, a sve u želji da privuku sugrađane u bivši vojni kompleks koji je država nedavno prepustila Gradu.

Nakon Matinog izlaganja pogledali smo kratki presjek nastupa bendova u svih deset godina S.A.R.S.-a, a zatim je Stipe Marasović u svojoj prezentaciji prvo fotografijama ilustrirao kronologiju radova od zauzimanja vojarne krajem ljeta 2009. – sređivanje prostora, unutarnje uređenje pri kojem je korišten materijal pronađen na licu mjesta, radionice… Govorio je o planovima koje Grad ima s tim prostorom te je izložio ukratko i svoju ideju aktivacije bivšeg vojnog objekta. Kako bi ilustrirao količinu prostora, pokazao je kako je Ivaniš Neplić duža od splitske rive, a površina dviju vojarni koje su dane gradu Sinju zauzima više od 4% površine čitavog grada. Problem je, prema njegovom mišljenju, što Grad ne zna što će sa tim prostorom koji mu je iznenada dodijeljen te smatra da je prije bilo kakve odluke potrebno izraditi analizu i detaljno promišljanje prostora. Ideja je da S.K.U.P.ovci izvrše urbano "sondiranje", to jest da prikupe informacije o prostoru na kojem najveći dio građana nije nikad boravio te da se zatim organiziraju radionice. Ivaniš Neplić u vlasništvu je Grada već dvije godine ali, ističu S.K.U.P.ovci, rijetko tko psa prošeta tim prostorom.

Dragana Modrić pojasnila je kako je cilj njihovih aktivnosti privući Sinjane u vojarnu, da se upoznaju sa prostorom. Ističe kako većina građana nije svjesna čak ni toga da se unutar vojarne nalaze dva zaštićena spomenika kulture. Uđe li privatnik u taj prostor, brinu se S.K.U.P.ovci, vjerojatno će opet biti zatvoren za javnost, a radi se o ogromnoj površini u samom centru Sinja. Na prezentaciji je pokazala radove koje su izvodili članovi S.K.U.P.a i S.U.K.a, oslikavanje unutrašnjih zidova, izložbe, akciju Hrana, ne oružje koja se ove godine održala…

Časopis Uglas doživljava svoju renesansu

Udrugu S.U.K. predstavila je Marina Kodžoman. Udruga je na svjetlo dana izašla svojom akcijom vješanja uskličnika na utvrdu Kamičak, što im je osiguralo medijsku pozornost. Pokrenuli su časopis Uglas, koji nakon dvogodišnje pauze, kaže Marina, doživljava svoju renesansu te poziva sve zainteresirane za suradnju da se jave na [email protected]. Udruga je prepoznatljiva i po festivalima Gljivestock te Memorijal Branimiru Vugdeliji (koji su preuzeli od S.K.U.P.ovaca).

Saznali smo još i to da mladi ne planiraju ostati u vojarni, već traže da se sinjski Dom mladih, sada svojevrsni hibrid trgovačkog centra i diskoteke, privede originalnoj svrsi.

Za kraj, prikazan je film Sinj i zašto ga volimo, poluinterna zafrkancija koja je ipak dovoljno pristupačna i gledateljima van ekipe. Amaterski video uradak nasmijao je gledatelje, te označio kraj druženja u Zoni.