Skresana sredstva za civilni sektor

23_04_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: udruge.gov.hr
Skresana sredstva za civilni sektor

Vlada RH održala je telefonsku sjednicu na kojoj je donijela uredbu kojom je prepolovila lutrijska sredstva organizacijama koje doprinose razvoju civilnoga društva.

Dok je trajala sjednica Savjeta za razvoj civilnog društva, Vlada RH istovremeno je donijela Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu.

Prema Uredbi, izdavanje za organizacije civilnog društva izgledat će ovako: 32,95% onima koje promiču razvoj sporta,
4,52% onima koje doprinose borbi protiv zlouporabe droga i svih drugih oblika ovisnosti,17,81% onima koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću,19,31% onima koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom, 4,01% onima koje se bave tehničkom kulturom, 12,41% onima koje se bave kulturom, 2,11% onima koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih, 6,88% onima koje doprinose razvoju civilnoga društva.

Prethodna je raspodjela izgledala ovako: 30,96% onim organizacijama koje promiču razvoj sporta, 5,14% onima koje doprinose borbi protiv zlouporabe droga i svih drugih oblika ovisnosti, 10,39% onima koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, 20,32% onima koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom, 4,46% onima koje se bave tehničkom kulturom, 11,85% onima koje se bave kulturom, 2,67% onima koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih, 14,21% onima koje doprinose razvoju civilnoga društva. 

Sredstva su, vidljivo je, više nego prepolovljena organizacijama koje doprinose razvoju civilnoga društva, a smanjena su sredstva i onima koji se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih.

Vlada je već jednom pokušala donijeti Uredbu bez konzultacija sa Savjetom i javne rasprave no, nakon što je prvi put zbog brze reakcije civilnog sektora bio bezuspješan, 22. travnja Uredba je donesena. 
- Ovim postupkom Vlada je obezvrijedila Savjet te time dokinula demokratske procedure i ustaljene prakse oblikovanja javnih politika - smatra dio članova Savjeta zbog čega su predsjednica Savjeta Željka Leljak Gracin i još nekoliko članova podnijeli ostavke.

Uredba se može preuzeti na linku.