Škola iz kreveta i fotelje

01_10_2013 / 11:37h  |  Autor: Ana Vrsalović  |  Foto: fb
Škola iz kreveta i fotelje

Internet danas pruža mogućnosti koje poprilično podsjećaju na idilu u kojoj je moguće diplomu zaslužiti iz topline svoga kreveta ili udobnosti fotelje. Izdvojili smo nekoliko platformi na kojima se mogu polagati besplatni tečajeve iz raznih područja.

Generacije učenika i studenata sanjaju o životu bez ranojutarnjeg buđenja za školu ili fax, a internet danas pruža mogućnosti koje poprilično podsjećaju na idilu u kojoj je moguće diplomu zaslužiti iz topline svoga kreveta ili udobnosti fotelje. Izdvojili smo nekoliko platformi na kojima osobe željne učenja i usavršavanja mogu polagati besplatne tečajeve iz raznih područja, učiti jezike i iskusiti nove metode učenja. Sve što vam je potrebno je - znanje engleskog jezika i pristup internetu :)

Preko 200 tečajeva na coursera.org

Coursera je tvrtka koja u partnerstvu s najboljim svjetskim sveučilištima nudi preko 200 besplatnih online tečajeva. Preko milijun ljudi posjećuje ovu platformu, a svi koji se odluče na neki od tečajeva gledaju video predavanja profesora svjetske klase, uče vlastitim tempom, testiraju svoje znanje, diskutiraju na forumima i pišu eseje iz područja koja variraju od računarstva, inženjerstva, zdravstva, glazbe i filma do humanističkih i društvenih znanosti. Nakon uspješnog polaganja tečaja Coursera izdaje i certifikate koji mogu biti izvrstan dodatak svačijem životopisu.

Udacity.com - rezervirano za "kompjuteraše"

Udacity.com je platforma rezervirana za "kompjuteraše" na kojoj se uči rješavanjem izazovne problematike i provođenjem projekata bez gledanja dugih i dosadnih predavanja. No, proći ove tečajeve jednako je zahtjevno kao što je polagati ispit na fakultetu. U zamjenu za trud, Udacity nudi niz certifikata koji su priznati od većine velikih tehnoloških tvrtki koje aktivno zapošljavaju polaznike ovih tečajeva. Tečajevi koje ćete ovdje naći su iz područja računarstva, fizike, statistike, matematike, web programiranja...

Uz memrise.com uči drugačije

Memrise.com je online platforma koja koristi mnemotehniku, vještinu koja omogućava da se povezivanjem slika ili riječi lakše i zabavnije zapamti informacija. Memrise prvenstveno služi za učenje jezika i vokabulara, od onih svjetskih pa do vrlo rijetkih i umirućih. Uz jezike, na zabavan način možete učiti i zemljopis, povijest, kemiju, Morseovu abecedu, matematiku, medicinu...

Na livemocha.com se priča 38 jezika

Livemocha.com je online zajednica za učenje jezika, a besplatni početni online tečajevi nude se na 38 jezika. Služi i kao platforma za interakciju s izvornim govornicima – nakon što odradite lekciju, vaši radovi se šalju drugim korisnicima koji tečno znaju jezik i koji šalju povratne informacije i savjete. Sve što trebate napraviti je izraditi profil, "ponuditi usluge" iz jezika koje poznajete i krenuti s učenjem!