Presjek sinjske glazbene scene

07_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Promo
Presjek sinjske glazbene scene

- Ideja za film stvorena je na trećoj godini studija Umjetničke akademije u Splitu kao zadatak za jedan od ispita. Shvatio sam da ne želim izmišljati nikakve scenarije već da je najbolji scenarij ono što trenutno živim i u periodu od dvije godine snimao sam svaki izlazak u Sinju - kaže autor filma.

Dugometražni film Sinj City u 95 minuta donosi presjek događanja i atmosferu u Sinju u razdoblju od 2015. do 2017. godine. Premijerno je prikazan na festivalu Gljevstock i Danima hrvatskog filma, a sada je dostupan širokoj publici putem YouTubea.

- Ideja za film stvorena je na trećoj godini studija Umjetničke akademije u Splitu kao zadatak za jedan od ispita. Točno se sjećam i momenta: Bio sam na jednoj od svirki u Vojarni i razmišljao što da napravim za taj ispit. Odgovor se nalazio ispred i oko mene. Shvatio sam da ne želim izmišljati nikakve scenarije već da je najbolji scenarij ono što trenutno živim - kaže Niko Gulam, autor filma, i dodaje da tada nije ni pomišljao na dugometražni film, no s vremenom se nakupilo  snimljenog i zanimljivog materijala.
- U periodu od dvije godine snimao sam svaki izlazak u Sinju, a kako je vrijeme prolazilo nailazilo je sve više događaja koji bi zaokruživali priču. Ispit sam tada prošao s četvrtinom filma - kaže on.
Na filmu je nastavio raditi jošš četiri godine, a u njemu predstavlja autore i bendove kao što su: M.O.R.T., Shewa, Darkvud, Salauk, Beerkrieg, Underdog, Brane Norac, Jare, Embrio, Psihička jezera, te ostale sinjske pojave.

O filmu
Potaknuti sveopćom dosadom i neimaštinom, mladi Sinjani osnivaju udruge i zauzimaju napuštene prostore sinjske vojarne, te je otvaraju za javnost.
Popularno nazvana Vojarna razvija se u okupljalište mladih i centralno mjesto alternativnih ideja koja postaje platforma za nastanak i daljnji razvoj Sinjske muzičke scene.
2018. godine Vojarna nestaje u plamenu.