Sila se budi - dostojna originala

03_03_2016  |  Autor: Erik Lončar  |  Foto: Erik Lončar
Sila se budi - dostojna originala

Mnogi su se fanovi žalili na preveliku sličnost pojedinih scena iz posljednjeg filma s onima iz četvrte epizode, pod imenom Nova nada. No scene, odnosno motivi iz svih filmova ukomponirani su u posljednji nastavak. Zašto?

Ovaj smo film čekali trideset godina. Pripada najvećoj filmskoj franšizi (da, većoj od Gospodara prstenova, Zvjezdanih staza, čak i od Sam u kući). Filmovi su bili temelj mitologiji koja je urodila brojnim knjigama, neograničenim brojem stripova i, najbolje od svega, igračkama! Svaki je fan, mali, veliki, rođeni, nerođeni, obožavao svaki kadar originalnih filmova. Neupitno su im vjerovali, bez obzira na brojne očite rupe u priči, na neodgovorena pitanja, na pogreške veličine Sarlacca (čudovište u pustinji iz epizode Povratak Jedija, slika 1.1), glasnih i nerazrađenih likova ili čak lošeg CGI-a; vjerovali su im jer se radilo o velikoj priči, koju su svi mogli zamisliti i koja je započela neograničenu ljubav prema franšizi. Bilo bi pogrešno nazvati je samo legendarnom trilogijom- proširila je horizonte za mnoge geekove. A onda su stigli prequelsi. Potpuno drugačiji, s uglađenim CGI-em, boljim akcijskim scenama, kvalitetnijim produkcijskim dizajnom, novim uzbudljivim likovima i većim očekivanjima. Ispričana je originalna priča o najvećem negativcu u galaksiji (osim Hitlera) imena Darth Vader. No, skretanje u potpuno suprotnom smjeru od originala razočaralo je tvrdokorne fanove. Bilo je to razočarenje stoljeća. A sada je revolucionarna saga donijela novog potomka – Sila se budi.

Jer je publika to tražila

Mnogi su se fanovi žalili na preveliku sličnost pojedinih scena iz posljednjeg filma s onima iz četvrte epizode, pod imenom Nova nada. No scene, odnosno motivi iz svih filmova ukomponirani su u posljednji nastavak. Zašto? Mnogi spekuliraju da se J. J. Abrams (redatelj, Nemoguća misija 3) prestrašio prevelikih očekivanja pa je igrao na sigurno ili da stvaratelji nisu imali dovoljno ideja pa su složili jednu kompilaciju, no, trebalo bi biti očito da je film takav kakav jest jer je publika to tražila. Logika nalaže da najveća franšiza na svijetu postoji upravo zbog najveće baze obožavatelja. Ta grupa ovisnika o Ratovima zvijezda jasno je dala do znanja da je originalna trilogija mnogo bolja od prequela i da mrze promjene koje je George Lucas (redatelj, Ratovi zvijezda: Nova nada) nametnuo svojim lošim režiranjem. Zato novi film nije imao mnogo izbora, već je morao rekreirati doživljaj originala. Morali su staviti slična događanja kako bi zadovoljili gladnu gomilu i pripremili je na moguće promjene. J. J. Abrams je to potvrdio riječima: Jedna od stvari koja nam je bila jako bitna jest namjerno ići natrag kako bismo mogli ići naprijed.

Razotkrivanje oca, sukob na platformi, kantina, Zvijezda smrti, pa Zvijezda smrti koju je prelako uništiti, pojedine rečenice i teme, sve to je ugravirano u ovaj film kao svojevrsni mig fanovima: Evo vam!. Sva su tri originalna filma komprimirana u ovom kako bi franšiza mogla nastaviti dalje. No, ako dovoljno pažljivo gledate, možete primijetiti mnoge nove detalje: 1. Žena je Jedi - potpuno novo, potpuno zadivljujuće! 2. Muški glavni lik je slabiji - nije Jedi i ne može se braniti, što je poprilična promjena u odnosu na dosadašnji svijet Zjezdanih ratova. 3. Sithi nisu sveznajući vladari mača - jako se trude da budu na istoj razini kao Darth Vader i Lord Sidious, ali u tome ne uspijevaju. 4. Pilot X-Winga je vrlo pamtljiv - Poe Dameron je zabavan, domišljat, topao i odličan pilot. On je novi Han Solo. 5. Likovi su svjesni samih sebe i svoje uloge unutar franšize, reflektiraju sami o sebi - Han objašnjava Rey i Finnu, prije upoznavanja s Maz, novom inačicom Yode, da je potrebno naviknuti se na nju aludirajući na njen CGI izgled, i na to kako su fanovi bili razočarani CGI kreaturama u prethodnim filmovima. 6. Flashback - nijedan film prije ovog nije imao scene noćnih mora ili surealne trenutke unutar filma, osim onog u kojem se Luke bori protiv samog sebe tijekom obuke. No, flashback korišten u ovom filmu novi je korak unutar franšize, i to korak u pozitivnom smjeru.

Kreativne najave

Jako je malo najava u posljednjih trideset godina na tako kreativan način sakrilo glavnu priču filma kao što je to učinila najava epizode Sila se budi. Ako najava otkrije svaki važni detalj, fanovi su bijesni. Upravo je zato, nasuprot tome, najavom (primarno mislim na trailere) stvoren dodatni veo misterije oko filma. Disney je riskirao stvarajući najave koje su mnogo tamnije od onih na koje je naviknuta njihova uobičajena publika, pa se čini da se i Disney, barem sudeći po ovom primjeru, počeo kretati u za njega neoznačenom teritoriju. Scene u trailerima uglavnom su usporene kako bi im se pridala veća važnost, no u samom filmu one ne igraju značajnu ulogu. Mnoge scene uopće nisu u filmu, već će biti uklopljene u izbrisane scene, koje će se pojaviti na Blu Rayu. Scena u kojoj Finn (John Boyega) u kadar ulazi od dolje, mnogo je dulja od one u filmu, a sadrži i zvučne efekte kojih također nema u filmu. Zatim, kada u najavi Kylo Ren (Adam Driver) aktivira svoj svjetlosni mač, publika vidi svaki detalj i polagano paljenje svake zrake mača. Ta je scena izrezana iz filma i publika jedino čuje kako Kylo Ren aktivira mač. Čak ni rečenica Koristi i tamnu i svijetlu stranu nije korištena u filmu. Zahvaljujući načinu na koji je složena najava, čini se da se priča vrti oko Finna, no glavni lik je zapravo Rey (Daisy Ridley). Obožavatelji uživljeno pokušavaju dokučiti je li Rey Lukeova kći, no mnogo je scena koje (ne)namjerno usmjeravanju gledatelja na pogrešne zaključke.

Simbolika imena

Ime svakog lika ukazuje na njegov karakter. Finn je nosio naziv FN 2187 dok je bio Stormtrooper. Poe nije mogao zapamtiti broj pa ga je preimenovao u Finn. Finn na galskom znači mali bijeli vojnik. Kako ironično. Kylo Ren - Kylo znači pobjednički i ravno na škotskom, a Ren je velško ime koje označava vladara. Dakle, on je pobjedonosni vladar. U ovoj inačici, odličan dio trilogije može biti negativac koji je treningom postao ultimativni Sith, gospodar galaksije. Rey na španjolskom označava kralja. Zbog toga možemo spekulirati da će ona postati neka vrsta kraljice do kraja trilogije. No, pričekajmo još sa zaključcima. Poe Dameron - Poe označava misterioznog čovjeka a Dameron na francuskom znači gospodar, zbog čega možemo očekivati svijetlu budućnost ovog lika.

Robot s ljudskim osjećajima

Prošlo je trideset godina od Povratka Jedija, a je li se svijet Ratova zvijezda promijenio? Izvana nije, ali mali znakovi na pojedinim mjestima ukazuju na to da se zapravo itekako mnogo promijenio. Jedna od očiglednijih promjena izražena je u formi već sad obožavane male kuglice, slatkog malog robota. Stavljen je u film kako bi postao novi R2D2 ili C3PO, ali je ipak u potpunosti nešto novo. Ovaj robot ima ljudske osjećaje. Osjeća žaljenje, tugu, smijeh, ironiju, a u jednom trenutku čak i laže Rey! Iz njegovih postupaka lako je zaključiti da je tehnologija postala mnogo sofisticiranija u odnosu na onu od prije trideset godina.

Hanova propast

Nitko nije ostao ravnodušan kad je Han (Harrison Ford) doživio nepravdu. Mnogi su bili bijesni, mnogi razočarani, no jasno je da se to moralo dogoditi. Radi se o logičnoj progresiji. J. J. Abrams je rekao: Kako smo to mogli učiniti?! Ali, da to nismo učinili, film ne bi imao nikakva muda. Osjećali smo da je to opasno. Stara saga morala je završiti kako bi prepustila mjesto novim likovima. Njegova tragična smrt bila je epskih razmjera - ubio ga je vlastiti sin! Bilo je jasno da će se to dogoditi, onog trenutka kad je kročio na most. J. J. Abrams je objasnio da je Harrison Ford, naravno, učinio da to izgleda tako jednostavno, no naradio se i stvarno se potrudio da dâ sve od sebe u ovom filmu. I ne samo da je bio odličan u filmu, već je pokazao ovim mladim zastrašenim glumcima kako biti elegantan. Bilo je to predivno gledati.

Novi negativac

Ubojica. Kukavica. Izdajica. Ovaj tip razlog je zašto Carstvo nije dobrodošlo u naše susjedstvo. Fanovi su obožavali Dartha Vadera, bio je ikona i najzanimljiviji lik trilogije, zbog čega je i njegova pozadinska priča osnova prequela. Iako je utemeljenje zla, nije bio strašan ili promatran kao zao. Ubio je Bena Kenobija (Alec Guiness), ali to je sve. Publika se povezala s Benom Kenobijem, ali ne dovoljno da im bude žao kad umre. Negativac u Sila se budi sin je Hana i Leiae (Carrie Fisher) i također se zove Ben. Samostalno je i jednostavno uništio sve što je publici bilo drago i pozicionirao se kao potpuna suprotnost Vaderu. On publici daje razlog da mrzi tamnu stranu. Mnogi su pogrešno mislili da je unakažen ispod maske, očekujući da će biti kao Vader, no maska zapravo skriva ljepuškastog dečka. Odjednom postaje jasno da je granica između očita dobra i očita zla potpuno zamućena. Njegova konfliktna ličnost govori nam da ne znamo točno što možemo od njega očekivati.

Fan uzvraća udarac: odgovor na prigovore

Prisutni su neki detalji koji smetaju one koji franšizu jako dobro poznaju, ali ne smetaju dovoljno da bi se o filmu moglo govoriti kao o nekvalitetnom. Emocija je prisutna, neke stvari možda iskaču, ali ravnoteža je ipak uspostavljena. Phasma (Gwendoline Christie) je nadređena Finnu i, osim što drži kontrolu nad Stormptrooperima, nema mnogo prostora u filmu. Publika se buni i pita zašto bi netko kreirao ovakav lik i ne dao mu više prostora? Ovakav postupak podsjeća na Bobu Fetta (slika 1.2). Njegov je lik pripadao originalnoj trilogiji i također nije bio dovoljno korišten, ali pogledajte ga sada - postao je legenda! Nitko se ne buni zbog toga. Osim toga, ovo je prvi film treće trilogije, čekaju nas još dva, valja vidjeti što nas u njima očekuje. Mnogi prigovaraju i to što je lik ispod maske Kyloa Rena zapravo zgodan i ljepuškast mladić (slika 2.1.). Iz očiglednih razloga, on mora biti mlađahan, a zapravo nema razloga ni da bude ružan kad je potomak dvaju lijepih likova. Ljudi se ipak ne mogu naviknuti na to, no s vremenom shvaćaju da je smisleno da izgleda kako izgleda, zbog čega i nova trilogija reflektira staru. Publika je očekivala navijati za novog Darth Vadera.

Godinama je svaki pravi fan postavljao pitanje o tome što se dogodilo svjetlosnom maču Lukea Skywalkera (Mark Hamill) nakon što mu je ruka odsječena. Nakon svih ovih godina scenarist Lawrence Kasdan morao je popustiti i uključiti taj detalj u novi film, kao što je to učinio i Ridley Scott sa Space Jockeyem u Prometeju (slika 2.2). Maz je ponudila odličan odgovor na to rekavši: Dobro pitanje, ali za neko drugo vrijeme. Naravno, svi su prigovarali i zašto Luke nije dobio više prostora u filmu. Smatram da je odličan i hrabar potez donijeti takvu odluku, a uz potporu Disneya. To je nešto novo i nitko to nije očekivao. Postavljen je odličan temelj za sljedeće nastavke, a publika jedva čeka vidjeti što će se u njima dogoditi. To svakako nije lako postići.

Nastavak dostojan originala

J. J. Abrams zaslužuje poštovanje jer ne samo da je dostavio nastavak dostojan originala, već jer ga je režirao na način koji nije svojstven njemu kako bi postigao željeni cilj. Nijedna od bolnih stilskih redateljskih odluka koje inače donosi u svojim filmovima nije korištena u ovom filmu. Čini se kao da nije on taj koji je režirao film. Sila se budi bit će zapamćen kao film potpuno drugačiji od svih iz njegove filmografije. Iako nije remek-djelo kao 8. putnik (Ridley Scott, 1979.) ili Istrebljivač (Ridley Scott, 1982.), možda s vremenom to postane. Ni ta dva filma nisu bila kad su tek prikazana.