Šibenčani ne daju Azimut!

25_08_2014 / 16:53h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: sibenik.in
Šibenčani ne daju Azimut!

Iako Policija nije mogla odobriti prijavu mirnog okupljanja, ljudima se mirno druženje i podrška kulturnim događanjima ne smiju zabraniti. Okupljanje za podršku Azimutu počinje 25. 8. u 20 h.

Izvor: sibenik.in

 - Bili smo u policijskoj postaji Šibenik, zbog zakonske odgovornosti koju imamo organizacijom same grupe. Policija nije u mogućnosti zaprimiti prijavu mirnog okupljanja, niti prema članku 33. Zakona o javnom okupljanju (koji objašnjava da druga okupljanja ne traže posebnu prijavu), kao niti sukladno europskim konvencijama. Policija zahtijeva, i na to ima pravo, da se mirno okupljanje prijavi 48 sati prije. Ukoliko ima zainteresiranih, to ćemo i napraviti. Želimo da sve bude sukladno zakonu, jer nitko ne smije biti iznad. No, Ustav nam jamči pravo na slobodu govora i kretanja, a zakon NE zabranjuje da KULTURNO i MIRNO, bez politiziranja, a ponajmanje nasilja, sjednemo na naše najdraže skale kod katedrale, iskažemo toleranciju i podršku kulturnim događanjima u gradu. No, to zakonski ne možemo zvati mirnim okupljanjem, jer isto jutros nismo mogli prijaviti. Vidimo se dakle, na KVIZU, hvala svima – piše na Facebook grupi potpore vlasnicima Azimuta u koju se do sada uključilo gotovo 3 500 ljudi.

Otkako je grupa jučer pokrenuta, stotine udruga, kulturnih institucija, pokreta, političara, novinara i predstavnika civilnog društva iz cijele Hrvatske, pridružili su se Šibenčani s podrškom Azimutu. Prosvjednicima se jutros obratio i šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je službeno odsutan i nije u gradu te apelirao da večeras dostojanstveno iskoriste svoje demokratsko pravo prosvjeda.

Plan je organizatora da se večeras (25. kolovoza) od 20 sati ljudi okupe na skalinama podno katedrale sv. Jakova, upale simobolično lampione kod zgrade Šibenske biskupije i nastave uživati u programu večerašnjeg kviza u Azimutu. Svaki inat biskupu, dobacivanje i neprikladno ponašanje bilo kakve vrste, apsolutno je neprihvatljivo i nepotrebno jer cilj je mirnog prosvjeda ukazati da Šibenik ima kulturnu scenu i publiku koja podržava pozitivne promjene koje su se cijeloga ljeta događale i na ljetnoj pozornici kluba Azimut.