Sfinga je ipak ostala crna ;)

01_07_2012 / 01:38h
Sfinga je ipak ostala crna ;)

Bijeli Protiron koji se ukazao skidanjem skele nakon dovršetka čišćenja uglavnom je izazvao oduševljenje, ali divljenje ponovno izaziva i mitsko biće isklesano u crnom granitu, s kojega je skinut drveni sanduk.

Bijeli Protiron koji se ukazao skidanjem skele nakon dovršetka čišćenja uglavnom je izazvao oduševljenje, ali divljenje ponovno izaziva i mitsko biće isklesano u crnom granitu, s kojega je skinut drveni sanduk. Sfinga nije uvijek bila mažena i pažena na Peristilu, iako je duplo starija od 1700 godina stare Dioklecijanove palače - kad je Dioklecijan naredio njeno dopremanje iz Egipta već je imala oko 18 stoljeća.

Skidanjem skele u završnu fazu dovedeni su osmogodišnji konzervatorsko-restauratorski radovi na Peristilu u sklopu kojih je čitava kamena površina laserski očišćena od tisućljetne naslage nečistoća, a sanirani su i temelji i konstrukcije te konzervirani kamen, žbuka i drugi materijali. Do kraja godine dovršiti će se i preostali manji radovi u unutrašnjosti Protirona čime će biti dovršena posljednja peta faza radova na obnovi Peristila.