Šesti Shift potvrdio kvalitetu

08_06_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Šesti Shift potvrdio kvalitetu

Šesta po redu Shift konferencija održala se 1. i 2. lipnja. Kroz dva dana konferencije, mnogobrojni posjetitelji su imali priliku slušati predavanja inozemnih i domaćih stručnjaka, sudjelovati u radionicama i provjeriti novosti u IT svijetu.

Šesta po redu Shift konferencija održala se 1. i 2. lipnja u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Kroz dva dana konferencije, mnogobrojni posjetitelji su imali priliku slušati predavanja inozemnih i domaćih stručnjaka, sudjelovati u radionicama i provjeriti novosti u IT svijetu.
Ove godine Shift se podijelio na dvije pozornice. Osim predavačkog programa na glavnoj pozornici, u dijelu Area 55 posjetiteljima su se nudila zanimljiva predavanja i radionice.

Prvo predavanje uvelo je posjetitelje u umjetne inteligencije. Christian Heilmann iz Microsofta započeo je predavanje sa primjerima distopijskih knjiga i filmova u kojima se tehnologija uvijek okrene protiv čovjeka. On tvrdi da kompjutere zapravo nije briga za nas (još uvijek). Kao primjer napredne umjetne inteligencije dao je Google-ov DeepMind koji bolje čita s usana od profesionalaca. Naglasio je da tehnologiju koristimo više za zabavu nego za napredak. Rekao je da bi se tehnologija trebala koristit za traženje lijeka za rak i da se Twitter treba koristiti kao sustav za podršku a ne za nasilničko ponašanje.

Luka Arbus, direktor tvrtke Five, pričao je o mobilnim aplikacijama. Predstavio je Shoutem, platformu za izradu aplikacija. Demonstrirao je na pozornici kako izgleda rad u Shoutem-u. Cilj razvijanja ove platforme je ubrzati i olakšati izradu mobilnih aplikacija. Posjetitelji su nakon predavanja mogli sami pokušati izraditi svoju aplikaciju u 120 minuta na radionici.

Najzanimljivije predavanje drugog dana održao je Dominik Kundez iz tvrtke Twilio. Dominik je demonstrirao kako je hakirao svoj aparat za kavu. Zašto je to napravio? Zato jer je mogao i jer je imao vremena. Demir Selmanović pokazao je publici kako izdresirati drona. Una Kravets iz DigitalOcean-a pokazala je kako optimizirati web stranice da se brže učitavaju. S obzirom da se fotografije najduže učitavaju, pokazala je kako se može uštedjeti na veličini datoteke bez da se gubi kvaliteta. Posljednje predavanje održala je Laura Carvajal iz Financial Times-a. Pričala je o tome kako web stranice prilagoditi da budu dostupne svima. Na primjeru stranice Financial Times-a pokazala je kako su prilagođavali svoju stranicu da ljudi sa bilo kakvim vizualnim, slušnim i drugim poteškoćama mogu lakše doći do sadržaja.

Bilo je tu još zanimljivih predavanja i radionica, ali i brojnih izlagača koji su predstavljali gadgete i aplikacije. Igralo se na PS4, ali i u virtualnoj stvarnosti. Najveći hit bio je kuhar koji je cijelo vrijeme pripremao rižot za posjetitelje. Kuhar se zvao Gama chef, i on je robot. Samo ga trebate naučiti recept i on kasnije sam sprema jelo. Brojne IT tvrtke su se predstavile na štandovima u predvorju i foyeru, a sigurno se razvio i neki novi projekt između stanki za kavu.

Šesta Shift konferencija dokazala je da ovakvih događaja treba još više i da je IT nešto u što se vrijedi ulagati.

Jedva čekamo novo izdanje iduće godine.