Sejo Sekson otvara FALIŠ

25_08_2015 / 09:09h  |  Autor: K. T.  |  Foto: FALIŠ / Press
Sejo Sekson otvara FALIŠ

Ovogodišnje izdanje Festivala alternative i desnice Šibenik (FALIŠ) održat će se od 2. do 5. rujna, a otvorit će ga povjesničar i frontmen kultnog Zabranjenog pušenja Sejo Sekson.

Ovogodišnji Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) posvećen je, prema najavama organizatora, Šibenčanima, herojima Sutjeske, a održat će se od 2. do 5. rujna u Šibeniku. Festival će otvoriti povjesničar Sejo Sekson, tvorac i frontman Zabranjenog pušenja, kultnog sarajevskog benda koji na FALIŠ ne dolazi kao glazbenik i pjesnik, već kao povjesničar i prvi će put nastupiti u toj ulozi.

Prvi dan festivala, 2. rujna, započet će u 18 sati (I)lustracijom Hrvatske, izložbom radova Alema Ćurina u Studiju Galerije sv. Krševana, dok će u 20 sati uslijediti službeno otvorenje Festivala predstavljanjem prijedloga za spomenik antifašizmu, rada Šibenčanina Borka Čelara. U 20.30 uslijedit će okrugli stol s Juricom Pavičićem i Nikolom Urukalom na temu Ja, hrvatski branitelj – antifašist. U 21.30 Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, vodit će javni intervju s prof. Hrvojem Klasićem, svojim profesorom i mentorom, doktorom povijesnih znanosti i docentom na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pod nazivom Abeceda ustašluka, a večer će završiti u prostoru kafića Domald, gdje će se održati neslužbeno otvorenje Festivala.

U četvrtak, 3. rujna, Festival će nastaviti s bogatim programom od 19 sati, kada će se u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održati promocija knjige Limenke i ciklame Jele Godlar Brešan. Uslijedit će predavanje Andreja Nikolaidisa u Maloj loži pod nazivom Još jedna ovakva pobjeda nad fašizmom i neće nas više biti s početkom u 20 sati. Prostor Male lože rezerviran je za još jednu promociju knjige: u 21 Emir Imamović Pirke, direktor Festivala, vodit će promociju knjige Srećka Horvata i Igora Štiksa pod nazivom Pobuna u pustinji postsocijalizma. Drugi dan Festivala zatvorit će ISIL-ovanje civilizacije, javni intervju s diplomatom i novinarom Zlatkom Dizdarevićem, koji će voditi Damir Pilić.

Treći dan festivala, petak 4. rujna, započet će s programom u 18.30 u press centru HND-a Šibenik, javnom raspravom o odgovornosti uredništva portala za sadržaje komentara čitatelja pod nazivom Protokoli internetskih mudraca. U raspravi će sudjelovati Saša Leković i Davorka Blažević, a Emir Imamović naći će se u ulozi moderatora. Program će se nastaviti okruglim stolom Crkva i antifašizam u 20 sati, u kojem će sudjelovati fra Drago Bojić i otac Nikodim Kosović. U 21 sat Kruno Lokotar vodit će promociju knjige Dragana Markovine Povijest poraženih, a večer će završiti interaktivnim intervjuom s Angelom Richter, njemačkom kazališnom režiserkom i aktivistkinjom hrvatskog porijekla, koja će u razgovoru sa Srećkom Horvatom govoriti o važnosti digitalnih disidenata i svojim susretima s Julianom Assangeom i Edwardom Snowdenom.

Posljednji dan festivala, subota 5. rujna, rezerviran je za promociju knjige Andreja Nikolaidisa u 20 sati. U 21 sat održat će se hrvatska premijera dokumentarnog filma Arisa Chatzistefanoua Fašizam Inc., nakon koje će uslijediti razgovor s autorom filma koji će voditi Igor Štiks.

Antifašizam se našao kao krovna tema FALIŠ-a ove godine, u povodu sedamdesete godišnjice kraja Drugog svjetskog rata. Za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajner Ante Filipović Grčić, ujedno i art-direktor FALIŠ-a. Plakat krasi brojka 1316 na crvenoj zvijezdi, čime se odaje počast tisuću tri stotine i šesnaest Šibenčanima koji su sudjelovali u ključnoj bitci Drugog svjetskog rata na području nekadašnje Jugoslavije – onoj na Sutjesci, gdje je 18000 partizana napalo 127000 njemačkih vojnika.
-Antifašizam je pitanje kućnog odgoja, a ne ideološki ili već neki drugi izbor, a njegov znak prije 70 godina ili nešto ranije, 1943. na Sutjesci, bila je crvena petokraka. To je, jednostavno, povijesna činjenica, a činjenice su, za razliku od mišljenja koje je slobodno, svete – poručuje Imamović Pirke.