SEF: gledaj etno filmove u Zadru

20_05_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: SEF/ Press
SEF: gledaj etno filmove u Zadru

Zadar će ovog vikenda po treći put ugostiti Studentski etnografski filmski festival - SEF na kojem će biti prikazano ukupno četrnaest etnografskih filmova u natjecateljskom programu, a dnevni program bit će u znaku edukativnih sadržaja.

Zadar će ovog vikenda po treći put ugostiti Studentski etnografski filmski festival - SEF na kojem će biti prikazano ukupno četrnaest etnografskih filmova u natjecateljskom programu. Otvorenje festivala zakazano je za petak, 20. svibnja, u 11.30 sati, u Studentskom klubu Božo Lerotić, a studentski predznak koji krasi ovaj festival ne bi vas smio zavarati. Naime, filmovi pristigli na festival mogu konkurirati i onima s mnogo većih i etabliranijih etno, ali i dokumentarnih festivala. Iako su prijavljeni filmovi pristigli s čak tri kontinenta, u uži su krug ove godine izabrani europski filmovi iz Hrvatske, Srbije, Velike Britanije, Švicarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Njemačke.

Dnevni program, koji se odvija u Studentskom klubu, čine zanimljiva predavanja stručnjaka iz područja vizualne antropologije i filma. Tako će Festival u petak započeti Vlado Zrnić predavanjem o tehnologiji percepcije, a nastavit će Tanja Bukovčan izlaganjem o udomaćenju etnografskog filma i kroćenju egzotične zvijeri. U subotu možete poslušati predavanja Tomislava Pletenca o anamorfozi etnografskog filma i Ivana Ramljaka o projektu etnografije otočnih kina, prezentiranog kroz hvaljeni film Kino otok.

Filmske projekcije rezervirane su za večernje sate, a održavaju se pod zvjezdanim nebom u parku Kapetanski, koji se nalazi na bedemu iza zgrade Sveučilišta, a iznad gradske lučice Foša. Zbog svoje lokacije park ostaje skriven i tajanstven široj publici. Nekada je Kapetanski imao ulogu ljetnog kina, ali je nažalost posljednjih desetak godina riječ o praznom prostoru lišenom sadržaja. Smještanjem festivala u park Kapetanski organizatori SEF festivala žele pokazati kako je vrlo malo potrebno da se neiskorišteni javni prostori revitaliziraju.

SEF festival organizira platforma etnologa i antropologa ANTROPOP, u suradnji s Odjelom za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Glavni pokrovitelj festivala je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, a sponzori, donatori i suradnici su Terra Travel, Kroštula, Coin Zadar, Boutiqe hostel Zadar, HSU, te udruga Porat koja je velikodušno pomogla s uređenjem parka.

Ovi će se filmovi gledati na trećem SEF-u

Na Festivalu će se ove godine gledati idući naslovi: I'm not leaving Eldon (Švicarska), Flutter (Makedonija, Kosovo, Srbija, Bosna i Hercegovina), Long live the revolutionaries (Njemačka), Poša nan je alavija (Hrvatska), Želim Trgovište (Srbija), Behind the wheel (Velika Britanija), Psihonauti (Hrvatska), Jugglers (Velika Britanija), Fist of memory (Makedonija, Kosovo, Srbija, Bosna i Hercegovina), Between memories (Švicarska), Global eyes (Njemačka), Nije život jedna žena (Srbija), Extended family (Švicarska), Muki (Srbija).