Savjet mladih ima jasan plan

25_02_2015 / 18:14h  |  Autor: Maja Karačić  |  Foto: Savjet mladih Grada Splita/Fb
Savjet mladih ima jasan plan

Na predstavljanju Savjeta mladih predsjednica Antonia Kuzmanić i potpredsjednica Sanja Šušak predstavile su plan rada i najavile češći i direktniji kontakt s Gradom te pomno praćenje Gradskog programa za mlade.

Savjet mladih, savjetodavno tijelo jedinica lokalne samouprave koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih, tijelo je s kojim se u posljednjih sedam godina, otkako je prvi put konstituirano u Splitu, upoznao veći broj organizacija civilnog društva, političara i medija, ali mladi ga, čini se, još uvijek ne percipiraju svojim.

Devet radnih skupina za praćenje provedbe Gradskog programa za mlade

Na predstavljanju novog saziva Savjeta mladih u Klubu mladih u utorak, 25. veljače, u 18 sati tako je u publici bilo više članova Savjeta nego pripadnika skupine koju zastupaju. Savjet su predstavile predsjednica Antonia Kuzmanić i potpredsjednica Sanja Šušak, koje su funkcije preuzele krajem siječnja. Premda je od konstituirajuće sjednice prošlo relativno malo vremena, Antonia i Sanja dale su jasne smjernice za budućnost i viziju što se može očekivati u prvih godinu do dvije njihovog trogodišnjeg mandata.

– Naslijedili smo Plan rada starog saziva, i izdvojili one aktivnosti koje su izvedive ove godine. Sljedeće godine na redu je veliko istraživanje o potrebama mladih na području grada Splita u svrhu izrade novog Gradskog programa za mlade jer je postojeći usvojen do 2016. godine – najavljuje Antonia, a Sanja dodaje da su se podijelili u devet radnih skupina – po jedna za svako područje iz Gradskog programa za mlade, i jedna koja prati razradu kriterija Poziva za prijavu prijedloga programa udruga mladih i udruga koje se bave mladima za dodjelu financijske potpore.

Umjesto megalomanskih projekata fokus je na provedivim aktivnostima

Izdvojile su neke od prioritetnih aktivnosti kojima se planiraju posevetiti ove godine – aktivno praćenje izrade nacrta kulturne strategije grada, mogućnosti za korištenje gradskih prostora za mlade umjetnike, city light oglasni prostor na kojem bi se mogle oglašavati udruge mladih i za mlade, vrednovanje volonterskog rada pri zapošljavanju u gradskim tvrtkama te kreiranje platforme za oglašavanje mogućnosti neformalnog obrazovanja. Na listi prioriteta ne nalaze se megalomanski projekti poput Markroregionalnog poduzetničkog centra za mlade, Ureda za mlade ili Savjetovališta za reproduktivno zdravlje, koji su također navedeni u Gradskom programu za mlade od 2013. do 2016. godine. – Mislimo da je važnije mlade informirati o postojećim mogućnostima – kaže Antonia.

Direktan kontakt s gradskim službenicima

Također, Savjet ne planira u fokus djelovanja staviti tribine i slične javne formate, već direktan kontakt s gradskim službenicima. – S Marinom Kuzmanić-Petreš (savjetnicom za odnose s mladima, organizacijama mladih i onima koji se bave mladima, op.a.) sam skoro u svakodnevnom kontaktu. Imamo mogućnost pozvati bilo kojeg zaposlenika Grada, ako ima potrebe, a predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik imaju obavezu jednom u tri mjeseca sastati se s nama – ističe Antonia, a Sanja kaže da se predsjenik Gradskog vijeća Boris Ćurković, s kojim su razgovarale, pokazao otvorenim za komunikaciju.

– U smislu operativnosti puno je bolje ići od pročelnika do pročelnika, ali u smislu pozicioniranja Savjeta mladih važni su sastanaci sa gradonačelnikom, da se Savjet u javnosti ali i u Gradskom vijeću prepozna kao važan dionik kreiranja politike prema mladima – dodaje Antonia.
Najveći problem mladih, složile su se, jest nezaposlenost, ali to Savjet mladih, ističe Sanja, ne može riješiti. – Možemo raditi na tome da se ostvare neki uvjeti za poboljšavanje zapošljivosti, a jedna od ideja jest coworking prostor koji ćemo zagovarati – kaže Sanja, a Antonia ističe da su problemi i besperspektivnost i puno zatvorenih vrata. – Previše stvari ne funkcionira jer se stvari dugo nisu rješavale – smatra ona.

Kako joj je na radnom mjestu koordinatorice Platforme Doma mladih u opisu posla praćenje sjednica Gradskog vijeća, iščitavanje Službenog glasnika Grada Splita te kontaktiranje većeg broja gradskih službenika, Antonia ističe da do sada stečena znanja može primjenjivati za zagovaranje prava i potreba mladih. – U svakom uredu u Banovini nalaze se ljudi koje rade i koji žele mijenjati stvari a, u krajnjoj liniji, postoji medijski pritisak – smije se Antonia.

Mnogi mladi još nisu informirani o ulozi Savjeta

Savjet mladih još uvijek ne budi veći interes među mladima, koji nisu ni svjesni da imaju svoje direktne predstavnike. – Imala sam loše mišljenje o Savjetu dok nisam prije dvije godine došla na javno predstavljanje Gradskog Programa za mlade i vidjela koje su mogućnosti Savjeta. Mladi nam se ne javljaju za sada. Nadamo se da hoće. Jasno mi je da Savjet mladih nema neku svijetlu sliku u javnosti, ali to je linija kojom mladi mogu zagovarati promjene. Najlakše se odmah obeshrabriti – kaže Antonia.
– Želja mi je da na kraju našeg mandata, pri sljedećem raspisivanju natječaja, bude puno prijava, da mladi shvate da je Savjet mladih dobra podloga za zagovaranje i da se direktnim kontaktom sa gradskim službenicima stvari mogu mijenjati nabolje – ističe Antonia.

Savjetu mladih možete se obratiti putem službenog maila, ili Facebook stranice.

Nije protuzakonito financirati udjele u plaći

Predsjednica Savjeta komentirala je prošlogodišnji Javni poziv, koji je naišao na kritike. – Grad je odlučio da ne može financirati plaće ni udjele u plaći, oni su to protumačili kao protuzakonit zahtjev, što nije točno. Da, ima puno udruga, i među njima ima udruga koje ne rade ništa, primaju donacije i koriste gradske prostore po povlaštenim cijenama, ali ima i puno onih koje uistinu zadovoljavaju potrebe koje zajednica ima a institucije ih ne ispunjavaju – ističe ona. – Iz Grada su i sami svjesni da prošli Poziv nije bio dobar – dodaje Sanja.

Savjet mladih planira organizirati javnu raspravu na kojem će zainteresirane strane, uz Ured za udruge, pokušati doći do najkvalitetnijeg rješenja za poboljšavanje natječaja. – Bez obzira na sredstva koja nisu velika – oko 200 000 kn – treba ih što kvalitetnije potrošiti, i to tako da se projekti naslanjaju na Nacionalni program za mlade – ističe Antonia.

Ovaj je članak nastao uz potporu Agencije za elektroničke medije, putem Javnog natječaja 6/14 Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.