Sasvim obična veljača Kluba Zona

30_01_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Katarina Vušković, arhiv
Sasvim obična veljača Kluba Zona

Veljača je mjesec maškara i ljubavi, ali za program Kluba Zona to je samo još jedan mjesec korisnih edukacija, zabavnih druženja, zanimljivih predavanja i inspirativnih izložbi.

Veljača je mjesec maškara i ljubavi, ali za program Kluba Zona to je samo još jedan mjesec korisnih edukacija, zabavnih druženja, zanimljivih predavanja i inspirativnih izložbi. U Chillton baru (Jadranska 1) tako će se nastaviti radionica pletenja, održati još jedna Biciklopopravljaonica, razgovarati na novim Književnim čajankama, odigrati novi kviz znanja, čuti nove couchsurfing anegdote, odigrati nove partije društvenih igara, diskutirati na novoj Sociološkoj večeri te izrađivati metalni nakit. U istom mjesecu, u prostoru na Šperunu (Jerina 1) otvorit će se izložba metalnog nakita, a predstavit će se i srednjoškolski lektirski naslov u stripu.

KLUB ZONA U VELJAČI

Biciklopopravljaonica / četvrtak, 1.2. / 17:00 - 20:00 (@Chillton)
Književna čajanka: Gonič zmajeva (K. Hosseini) / utorak, 6.2. / 19:00 (@Chillton)
Couchsurfing: Iran i Kuba / srijeda, 7.2. / 19:00 (@Chillton)
Povijesno-književni kviz: Divide et impera*/ četvrtak, 8.2. / 20:00 (@Chillton)
Večer društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota, 10.2. / 20:00 - 00:00 (@Chillton)
Izložba metalnog nakita: Igra dekonstrukcije / subota, 17.2. / 19:00 (@Šperun)
Književna čajanka / utorak, 20.2. / 19:00 (@Šperun)
Radionica izrade metalnog nakita* / vikendom, od 23.2. / 18:00 - 20:00 (@Chillton)
Stripaški kružok: Novela od Stanca u stripu / subota, 24.2. / 18:00 (@Šperun)
Večer društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota, 24.2. / 20:00 - 00:00 (@Chillton)
Sociološka večer: Ekološka dimenzija GOO / utorak, 27.2. / 20:00 (@Chillton)

Sudjelovanje je na svim događanjima besplatno, ali za neka događanja (*) potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klub.infozona.hr.

Program Kluba Zona u veljači počinje prvim četvrtkom u mjesecu koji je rezerviran za Biciklopopravljaonicu - besplatnu edukaciju o popravljanju i održavanju bicikla. U četvrtak, 1. veljače, o 17 do 20 sati svi zainteresirani mogu besplatno (naučiti kako) ukloniti kvarove i učiniti bicikl funkcionalnijim.

Književne čajanke imaju vjerne sudionike, no tri mlade profesorice jezika koje vode čajanke, rado za stol primaju nove sugovornice i sugovornike. Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo predznanje o književnoj kritici, a druženje se održava svako dva tjedna u 19 sati. Tema razgovora koji će se održati u utorak, 6. veljače, je Gonič zmajeva (K. Hosseini). Drugo druženje u veljači održat će se u utorak, 20. veljače.

Igor Tomić nedavno je dodao još dvije države na svoj popis od 50-ak couchsurferskih odredišta koje je posjetio. Tko je bio na nekom od njegovih prethodnih predavanja, zna koliko Igor dogodovština i zanimljivosti prenese publici, a u srijedu, 7. veljače, u 19 sati pričat će o Iranu i Kubi. Kubu je posjetio netom nakon uragana Irma te boravio u višemilijunskoj Havani i na kubanskom selu, a u Iranu je čak probao ilegalni alkohol i upoznao vjersku policiju.

Nakon odgode u siječnju, Udruga iTHEom i Udruga studenata povijesti Toma Arhiđakon u veljači za kvizomane već imaju spreman novi set od čak 40 pitanja iz povijesti i književnosti. Novi Povijesno-književni kviz Divide et impera održat će se u četvrtak, 8. veljače, u 20 sati. Natjecateljska ekipa može imati najviše četiri člana, a rezervacija mjesta je putem prijavnice na klub.infozona.hr.

Nakon blagdanske pauze, u siječnju su nastavljene večeri modernih društvenih igara Ajmo se igrat!, no već se približava nova najavljena pauza u ožujku. Zbog održavanja FantaSTikona, konvencije fantastike, igre i znanstvene fantastike, tradicionalna subotnja druženja će se nakon 10. i 24. veljače, nastaviti tek 7. travnja. Na večerima društvenih igara zainteresirani se mogu od 20 sati do ponoći pridružiti drugim igračima, donijeti svoju igru ili posuditi i naučiti igrati neku od 50-ak igara iz kolekcije Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST.

Dunja Puača diplomirana je oblikovateljica suvremenog nakita, a dio javnosti već ju je upoznao kroz metalni nakit koji nosi sve više Splićanki. Rezultate svoje igre stvaranja metalom predstavit će i na izložbi Igra dekonstrukcije. Prvu samostalnu izložbu u rodnom Splitu otvorit će u subotu, 17. veljače, u 19 sati u prostoru na Šperunu, a radovi će se moći pogledati do kraja mjeseca.

Osim izložbom kojom će predstaviti svoj rad, Dunja Puača u programu Kluba Zona gostuje i radionicom. Kroz šestodnevnu besplatnu radionicu prenijet će svoje znanje o ručnoj izradi metalnog nakita. Kroz teorijski i praktični rad, koristeći bakar i mjed, sudionici će učiti o povijesti nakita, ručnom radu i osnovama rada s metalima i raznim tehnikama. Radionica će se održavati petkom, subotom i nedjeljom, od 23. do 25. veljače te od 2. do 4. ožujka, od 18 do 20 sati. Rezervacija mjesta moguća je putem prijavnice na klub.infozona.hr.

Splitska promocija prvog cjelovitog strip izdanja Novele od Stanca održat će se na Stripaškom kružoku, u subotu, 24. veljače, u 18 sati u prostoru na Šperunu. Gost je Dubravko Kastrapeli, ilustrator koji je djelo Marina Držića, inače srednjoškolski lektirski naslov, tako približio ljubiteljima stripa, ali i svima onima koji su skloni nešto drugačijim oblicima upijanja klasika.

Udruga Imaginacija u listopada je započela ciklus diskusija, predavanja i radionica pod nazivom Ti i ja, građani u kojem sudionici imaju priliku doprinijeti istraživanju o građanskom odgoju. Do sada su održana predavanja i diskusije o važnosti socijalnih i komunikacijskih vještina u društvenom djelovanju, pravu na privatnost i pravu na osobnost te o interkulturalizmu u nastavi. Nova Sociološka večer održat će se u utorak, 27. veljače, u 20 sati, a tema predavanja i diskusije bit će ekološka dimenzija građanskog odgoja i obrazovanja.