Šareni svibanjski program Kocke

28_04_2014 / 15:44h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Mate Žaja, arhiv
Šareni svibanjski program Kocke

Fakofbolan, Svadbas, Repassage, Kries, Swagonic i Kanđija i Debeli Precjednik tek su neka od imena koja će popuniti šareni glazbeni program Kocke u svibnju, kojeg bogatijim čine i brojne radionice.

Svibanjski program Kocke počinje prvomajskim koncertom na koji su splitski punkeri čekali duge četiri godine – Fakofbolan uzrokovat će podočnjake svima koji vikend ne spoje s neradnim četvrtkom.

Prvi svibanjski petak (2.5.) će u noći pod nazivom Gc-Gac obilježiti hitovi Prodigya, Scootera i mnogih drugih party legendi, a za subotu (3.5.) su Dregermajster Crew, Cha Jah Ton i Krešo Bengalka naznaka velike količine - ljute repčine.

Srijeda (6. 5.) će, zbog Sv. Duje, ponovno za neke biti neradna pa će u utorak moći nesmetano svratiti na koncerte Nirvane i Peral Jama - na video zidu, dakako. Za idući dan (7. 5.) plesne hitove proteklih desetljeća spremit će trio kolektiv Tentacle Testicle.

The Split Mind, časopis za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu, priprema jubilarni deseti broj, a u četvrtak (8. 5.) od 21 sat u knjižnici OpenBox moći ćete uz glazbenu pozadinu porazgovarati s uredništvom i prolistati starija izdanja časopisa. Sličnu atmosferu čavrljanja uz glazbu iduće večeri (9. 5.) najavljuje i KLFM Cinematic Soundsystem. Te će večeri i Glorija Oreb u galerijskom prostoru otvoriti svoju izložbu Libri.

PlesnjaQ na pozornicu Kocke dovodi Svadbas – bend koji je svoj jedinstveni glazbeni izričaj iskazao u četiri studijska albuma te u filmu i kazalištu, a u subotu (10. 5.) iskazat će ga i u Kocki.

U prvoj polovici mjeseca održat će se i koncert praških metal bendova - Beast within the sound i Diphteria nastupit će u utorak, 13. svibnja. U srijeda (14. 5.) Jazz hodnik live predstavlja splitski gipsy swing quintet Repassage.

Prije poprilično žanrovski raznolikog vikenda, u četvrtak (15. 5.) od 21 sat, moći ćete pogledati dokumentarac Waste Land koji prati život na smetlištima Ria de Janeira i čovjeka koji od smeća stvara umjetnine.

Vikend počinje u petak (16. 5.) uz hip hop Swagonica u društvu Kanđije, nastavlja se u subotu (17. 5.), kada će dvadesetogodišnji Debeli Precjednik održati svoj energični punk koncert, a završiti tek u nedjelju (18. 5.) uz blues večer koja će iz Zagreba privući BJUZ, a nastupit će i splitski Bezdan.

Predzadnjeg utorka (20. 5.) prikazat će se Samsara, neobičan dokumentarac sniman u razdoblju od pet godina u 25 zemalja. Tjedan će u srijedu (21. 5.) popuniti i još jedan splitski koncert sinjskog benda M.O.R.T..

Vikend će pružiti dva različita doživljaja delirija - Hynodelix i Cupuskactus, kolektivi koja su prilično zakročili u hrvatsku psytrance scenu, za petak (23.5.) najavljuju psy delirij, a na mnoge hipnotički djeluje i jedinstvena mješavina tradicionalne i moderne glazba Kriesa koja će podrum Doma mladih ispuniti u subotu, 24. svibnja.

U posljednjem tjednu projektor će se paliti dvije večeri – u utorak (27. 5.) prikazivat će se koncerti Led Zeppelina 70-ih godina, a u četvrtak (29. 5.) možete pogledati Ai Weiwei: Never sorry - dokumentarac o aktivistu koji zbog organizacije izložbi dolazi u sukobe s kineskom vladom.

Zadnji petak (30. 5.) obojen je metalom - nastupaju nagrađivani Cold Snap, splitski grinderi Inverted pussyfix te alternativni nu metal bend iz Banja Luke Logic system Dsisorder. Na samom kraju mjeseca, zadnjeg dana (31. 5.), sezonu Karantene zatvara zvijezda svih većih ljetnih festivala u Hrvatskoj - Om Unit.

Klub tim događanjem neće zatvoriti svoja vrata za ovu sezonu – program se nastavlja i u lipnju uz Deafness by noise i Crushing Caspars. Dva benda koja ne dijele samo stil glazbe i dugi staž na hardcore sceni, nego i pozornice po raznim europskim festivalima, a 6. lipnja će je dijeliti i u Kocki.

U dnevnom programu nastavljaju se radionice - Photoshop, Dreamcatcher, Didgeridoo, likovna, strip, fanzin, logička… A od prvog dana svibnja od 17 sati kreće i Radionica pletenja i kukičanja.