Šaptačica kitovima u podcastu

22_01_2023  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Šaptačica kitovima u podcastu

Dupini se dozivaju imenom, orke imaju dijalekte, a grbavi kitovi pjevaju pjesme.

U 48. epizodi podcasta "U Zoni" gostovala je Sara Nikšić, poznata i kao "šaptačica kitovima". Splitska znanstvenica i umjetnica u razgovoru s Pinijom Poljaković ispričala je brojne zanimljivosti o kitovima, dupinima, ali i o glazbi koju stvara spajanjem pjesme kitova s elektroničkom glazbom.

- Nadam se da ću se tražiti do kraja života, jer to je poanta, tražiti i istraživati - zaključila je Sara govoreći s gotovo jednakim žarom o svojim glazbenim i istraživačkim iskustvima. Podijelila je dojmove s nastupa na najvećim svjetskim festivalima te o suradnjama s poznatim producentima koji su prepoznali njeno umijeće spajanja znanosti i glazbe.

Razgovoru o glazbenoj karijeri prethodile su brojne zanimljivosti o kitovima i dupinima. Piniji je tako u razgovoru otkrila da se dupini dozivaju imenom, da orke imaju dijalekte, a da grbavi kitovi pjevaju pjesme. Upozorila je i na utjecaj čovjeka na život kitova te se prisjetila svog iskustva u ekološkoj globalnoj akciji "Ocean Clean Up".

Kritički se osvrnula na modernu znanost koju danas vidi kao industriju koja ograničava prostor za nova velika otkrića. Iako je tijekom svoje znanstvene karijere živjela u Australiji, Novom Zelandu, Irskoj i Škotskoj, zaključila je da je u Splitu na Mediteranskom institutu za istraživanje života, našla ono što najviše želi raditi.

Sve epizode podcasta dostupne su na YouTube kanalu podcasta "U Zoni" te na audio platformama Spotify i Podbean. Realizacija podcasta sufinancirana je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i programa Europske unije Erasmus+.