Sanjati javno kraj Grgura

26_12_2015 / 09:49h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: MKC Split
Sanjati javno kraj Grgura

Zvučna instalacija splitske medijske umjetnice Ane Kuzmanić pod naslovom Sanjati javno bit će postavljena u utorak 29. prosinca u neposrednoj blizini Grgura Ninskog u Splitu te se može poslušati od 9 do 16 sati.

Zvučna instalacija splitske medijske umjetnice Ane Kuzmanić pod naslovom Sanjati javno bit će postavljena u utorak 29. prosinca u neposrednoj blizini spomenika Grguru Ninskom u Splitu te se može poslušati od 9 do 16 sati. Audio rad realiziran je u sklopu Zvuk-objekta, istraživačkog izlagačkog ciklusa posvećenog zvuku u vizualnim umjetnostima, koji je pokrenuo Multimedijalni kulturni centar Split.

Postavljajući umjetnički rad na lokaciju gdje ljudi ritualno bacaju novčić ili dodiruju nešto u vjeri da će im se ostvariti želja, namjera je mjesto intimnog rituala pretvoriti u mjesto dijeljenja vizija boljih budućnosti. Prema riječima same umjetnice, iako su često sakriveni, u naše želje su utkani stavovi, ideologije, vizije vremena i zajednice u kojoj živimo. Previđajući ih u svojim željama, uglavnom ne vidimo koliko je naša intima kolektivna. Zaboravljamo da nas više sličnosti veže nego razlika razdvaja. Suočavanjem intimnog i kolektivnog nastaje novi prostor za empatiju i njezino istraživanje. Možda će prepoznavanje univerzalnosti tuđe intime te dijeljenje osobnih vizija s nepoznatim kolektivom, kaže umjetnica, biti okidač za stvaranje budućnosti koju priželjkujemo.