S mosorašima u planine...

22_02_2014 / 18:17h  |  Autor: Ivana Zec  |  Foto: hpd-mosor.hr
S mosorašima u planine...

Hrvatsko planinarsko društvo Mosor jedno je od najaktivnijih planinarskih društava i najuspješniji član Hrvatskog planinarskog saveza. Ako želite postati dijelom HPD-a Mosor, imate priliku pristupiti osnovnom obliku obrazovanja planinara.

Hrvatsko planinarsko društvo Mosor jedno je od najaktivnijih planinarskih društava u Hrvatskoj, broji više od 800 članova, a prošle godine proglašeno je najuspješnijim članom Hrvatskog planinarskog saveza. Mosor ima nekoliko aktivnih sekcija – izletničku, markacijsku i foto te alpinistički, spelološki i športsko-penjački odsjek.

Ako želite postati dijelom HPD-a Mosor, imate priliku pristupiti osnovnom obliku obrazovanja planinara – još jedna planinarska škola započinje s radom 25. veljače. Škola se sastoji od osam predavanja (elementarna znanja o sigurnom kretanju i boravku u planini, planinarskoj i tehničkoj opremi, opasnostima u planini, meteorologiji, speleologiji, prvoj pomoći, prehrani, zaštiti prirode i dr.) te sedam izleta (Mosor, Kozjak, Biokovo, Vrgorsko gorje, Kozjak – Malačka, Vranjača, Bitovnja – BiH). Cijena opće planinarske škole iznosi 200 kn, s tim da je godišnje članstvo u HPD-u obavezno, što iznosi dodatnih 100 kn, odnosno 60 kn za učenike, studente i umirovljenike.

Osim ove škole, Mosor organizira i Malu planinarsku školu koja s radom počinje 3. ožujka. Škola je optimalna za djecu između devet i trinaest godina, ali u obzir dolaze i godina manje, odnosno više. Sastoji se od pet izleta (Perun, Svilaja, Kozjak, Mosor, Vidova gora), a djecu će voditi vodiči Hrvatskog planinarskog saveza i instruktori – predavači, uz Gorsku službu spašavanja.

Prijave za obje škole primaju se u tajništvu Društva (Sinovčićeva 2) – utorkom i srijedom od 19 do 21 h.

Filmovi na 868 m visine i 100 žena na vrh Mosora

Osim navedenih planinarskih specijalnosti, Mosor organizira i nekoliko manifestacija. Povodom 40. godišnjice prvog uspona 100 žena na vrh Mosora Mosoraši su odlučili 8. ožujka obnoviti uspomenu na jedno od nekoć najmasovnijih druženja na Mosoru.

U sklopu obilježavanja Dana zaštite planinarske prirode Društvo organizira 7. lipnja i 1. Mosor Film Festival, koji će sa nadmorskom visininom od 868 m imati jedinstveno mjesto održavanja.