Shizofrenija: glazba, svjetlo i...

08_08_2012 / 01:23h  |  Autor: Nela Tomić
Shizofrenija: glazba, svjetlo i...

Igre svjetla i odrazi u vodi uz glazbu vjerno su dočarali ono što se odvija u glavi shizofrene osobe – preciznim kretnjama, a na zavidnoj razini osviještenosti tijela odigravali su razne životinje i stanja.

Još jedna u nizu uspješnica ovogodišnjeg Splitskog ljeta definitivno je predstava C8H11NO2 eksperimentalne izvedbene kompanije Room 100, uprizorena u ponedjeljak u Dioklecijanovim podrumima.

Na samom početku snimka čovjeka sa dijagnosticiranom shizofrenijom nagovještava težinu priče kojom je inspirirana predstava što kasnije još vjernije kroz glazbu, svjetlo i perfektan scenski pokret uspješno prezentiraju i izvođači na sceni. Iako prvi dojam može biti zastrašujuća i konfuzna slika, zapravo je sve u savršenom ritmu i kretanju. Igre svjetla i odrazi u vodi uz glazbu, bez ijedne izgovorene riječi, vjerno su dočarali ono što se odvija u glavi shizofrene osobe – preciznim kretnjama, a na zavidnoj razini osviještenosti tijela odigravali su razne životinje i stanja.

Iako samouki, Room 100 sigurno mogu parirati kućama koje se bave fizičkim teatrom poput Odin teatra. S viđenim ni malo ne čudi što iza sebe imaju mnogobrojna priznanja i nastupe diljem Europe, a nadamo se da nećemo morati ponovno dugo čekati na splitski nastup kojim će domaću publiku educirati o drugačijim formama.