Room 100 destigmatizira u Belgiji

07_10_2013 / 10:35h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Room 100
Room 100 destigmatizira u Belgiji

Splitska izvedbena kompanija Room 100 gostovala je na festivalu La Folia koji programira radove umjetnika koji su usmjereni na destigmatizaciju psihičkih bolesti, nove modele liječenja i osobna iskustva.

Splitska izvedbena kompanija Room 100 gostovala je na festivalu La Folia u kulturnom centru Cultuurcentrum De Spil u belgijskom gradu Roeselare.

Festival La Folia programira radove belgijskih i međunarodnim umjetnika koji su usmjereni na destigmatizaciju psihičkih bolesti, nove modele liječenja i osobna iskustva. U svojem drugom izdanju festival programira kazališne predstave, izložbe i instalacije, glazbeni i filmski program te organizira okrugle stolove i radionice. U programu također sudjeluju i štićenici psihijatrijske bolnice St.Joseph Pittem i gradske bolnice Roeselare.

Kombinirajući kontorcionizam, dislokaciju, butoh i break dance s dark ambient glazbom produciranom na analognim oscilatorima, C8H11NO2 predstava potpuno je tjelesni prikaz svijeta shizofrenije – intenzivan, uznemirujući, ali istovremeno intiman i hipnotičan.

Predstava tematski obrađuje bolest shizofrenije, ali je režirana ne isključivo kao opisivanje psihičke bolesti na sceni već kao prikaz širokog dijafazona emocija kroz koje prolaze ljudi pomaknutog stanja svijesti i fizičke reakcije osoba izrazito bliskih oboljelima. Režija je inspirirana redateljevim bratom i njegovom trideset i pet godina dugom borbom s bolesti.