Retrobudućnost u Salonu Galić

13_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: HULU
Retrobudućnost u Salonu Galić

Cijela umjetnička karijera Erica del Castilla prožeta je temeljno ljudskom, a onda i društvenom tematikom u obzoru zapadne civilizacije - ističe u predgovoru Božo Kesić.

U petak, 15. studenog u 20:00 sati u splitskom Salonu Galić bit će otvorena izložba Retrobudućnost meksičkog umjetnika s hrvatskom adresom, Erica del Castilla.

- Od početka svoje karijere Eric del Castillo kontinuirano se bavi prikazivanjem osobne predodžbe ljudske naravi, preciznije nečega što bi se moglo nazvati ljudskim stanjem (human condition). Riječ je o apstraktnom pojmu koji označava vrlo širok skup značajki svojstvenih ljudskom biću, među kojima ga posebno zanima ona ljudske drame (human drama). Uz biološki programirane potrebe i vijek čovjeka neizbježno obilježen rođenjem i smrću, čini se da je i ta drama stalno u svojim različitim oblicima utkana u naše živote i vječno učahurena u sva društvena uređenja. To je ujedno tematska okosnica del Castillovih radova na ovoj izložbi, od kojih neke publika ima priliku vidjeti po prvi puta. Cijela umjetnička karijera Erica del Castilla prožeta je temeljno ljudskom, a onda i društvenom tematikom u obzoru zapadne civilizacije. Kolažiranje prisvojenog raznorodnog vizualnog sadržaja provedeno na različite načine pokazalo se za umjetnika idealnom mjerom bilježenja razlomljenosti i složenosti današnje slike svijeta - ističe u predgovoru Božo Kesić.

Izložba je u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika- Split, a može se razgledati do 03. prosinca 2019. (Salon Galić /Marmontova 3- Split / pon.- sub. 10:00-12:00 i 16:00-20:00 sati).