Približi se konzervatorima

11_04_2012 / 02:04h
Približi se konzervatorima

U Splitu će se održati 9. međunarodna konferencija studija konzervacije-restauracije. Osim zanimljivih predavanja i izložbe postera, konferencija uključuje i okrugli stol. Sva su događanja otvorena za javnost.

Kako smo najavili, u Splitu se 13. i 14. travnja održava 9. međunarodna konferencija studija konzervacije-restauracije. Mjesto radnje: sjeverni toranj Sveučilišne knjižnice. U glavnoj ulozi: studenti konzervacije-restauracije iz Hrvatske i Slovenije. Program konferencije dostupan je ovdje.

Konzervatori-restauratori su stručnjaci koji čuvaju kulturnu baštinu za buduće generacije. Kako to rade, objasnit će vam kroz seriju kratkih predavanja. Splitski će studenti govoriti o složenim zahvatima koji su izvedeni na oslicima u palači Bajmonti-Dešković. Studenti zagrebačke Akademije donose svoja iskustva iz Češke, gdje su boravili u sklopu Erasmus programa. Dubrovčani će nam otkriti kako se analizira liturgijsko ruho, dok će kolege iz Slovenije predstaviti opsežno istraživanje uzroka propadanja zbirke slika u jednoj crkvi.

U sklopu konferencije održava se izložba studentskih postera. Studenti će prezentirati istraživanja i zahvate na različitim umjetninama, od papirnatog globusa s prikazom Zemlje iz 19. stoljeća do oružja korištenog u bitkama za tvrđavu Klis. Osim predavanja i izložbe postera, konferencija uključuje okrugli stol na temu stažiranja nakon diplome i polaganja stručnog ispita.

Sva su događanja otvorena za javnost. Na webu konferencije objavljeni su sažeci predavanja i poster-prezentacija, a nakon konferencije bit će dostupni cjeloviti tekstovi, posteri u pdf formatu i transkript okruglog stola.


Posjetite restauratorske radionice

Stara kineska poslovica kaže: Reci mi i zaboravit ću, pokaži mi i upamtit ću. Imajući to na umu, organizatori konferencije pozivaju vas u posjet restauratorskim radionicama Umjetničke akademije u subotu 14. travnja. Nastavnici i studenti pokazati će vam umjetnine na kojima trenutno rade. Prilika je to da uživo vidite klesanje replike srednjovjekovnog pluteja (dio oltarne pregrade), ali i da se upoznate s problematikom očuvanja umjetnina starih nekoliko stoljeća. Što vas sve čeka na Akademijinom Odsjeku za konzervaciju-restauraciju, pogledajte ovdje.

Novosti o konferenciji možete pratiti na FB stranici Odsjeka za konzervaciju-restauraciju!