Sve misterije restauracije

20_03_2012 / 20:52h  |  Autor: Petra Perlain
Sve misterije restauracije

Tko misli da restauratori rade u restoranima ili da u bijelim kutama, s kistom u ruci, operiraju slike? Konferencija ima dva cilja: omogućiti studentima razmjenu znanja i iskustava te upoznati širu javnost s onim što restauratori rade.

Tko misli da restauratori rade u restoranima ili da u bijelim kutama, s kistom u ruci, operiraju slike? U travnju imate priliku doznati pravu istinu o ovoj profesiji, budući da je Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu domaćin 9. međunarodne konferencije studija konzervacije-restauracije.

Konferencija će se održati 13. i 14. travnja u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice. Uključuje četrnaest predavanja, izložbu postera i okrugli stol na temu stažiranja nakon diplome. Predavanja će obuhvatiti gotovo sva specijalistička područja konzervatorsko-restauratorske struke, od restauriranja antičke keramike do zaštite umjetnina u crkvama. Konferencija ima dva cilja: omogućiti studentima razmjenu znanja i iskustava te upoznati širu javnost s onim što restauratori rade.

Prvu konferenciju organizirao je Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu sada već davne 2004. godine. Konferencija je bila zamišljena kao godišnji susret studenata i nastavnika iz Hrvatske (Split, Zagreb, Dubrovnik), no uključivanjem Akademije iz Ljubljane poprimila je međunarodni karakter. Svake je godine drugo hrvatsko sveučilište domaćin ovog skupa.

Tko neće na predavanja, može u obilazak

Na webu 9. međunarodne konferencije studija konzervacije-restauracije možete pročitati raspored i sažetke predavanja, kratke biografije predavača i druge informacije. Za one kojima teme predavanja zvuče odveć stručno u ponudi je i obilazak restauratorskih radionica Umjetničke akademije u subotu 14. travnja, uz stručno vodstvo studenata i nastavnika. Svoj dolazak možete najaviti na FB stranici konferencije.