Recikliranjem do karte za bus

14_07_2014 / 11:32h  |  Autor: S. B.
Recikliranjem do karte za bus

U Sydneyju su instalirani aparati koji nude autobusne karte u zamjenu za recikliranje plastičnih boca i limenki a koji su samo mali dio borbe protiv onečišćenja okoliša.

 Kako prenosi portal sciencealert.au, U Sydneyju su instalirani aparati koji nude autobusne karte u zamjenu za recikliranje plastičnih boca i limenki.

Aparati mogu primiti i zdrobiti otprilike dvije do tri tisuće boca prije nego pošalju automatski e-mail kojim se obavještava zaposlenike pridružene trgovine da je pun. Vlasnici trgovine zatim prazne aparat i šalju sadržaj na recikliranje.  Ovaj je potez, kojim se želi potaknuti recikliranje limenki i boca, dio većeg programa koji će se provoditi diljem Australije.

Za sada su tri aparata postavljena oko sidnejskog poslovnog centra. U zamjenu za smeće aparati nude 2 za 1 kupone hrane, autobusne karte ili donaciju humanitarnoj organizaciji Clean Up Australia u iznosu od 10 centi. Osim toga, recikliranjem se mogu osvojiti karte za doček Nove godine u gradskoj luci ili skupljati bodovi na kartici Envirobank.
Ovakvi obrnuti aparati postoje i u drugim australskih gradovima, no ne nude iste nagrade.

Čak i prije službene prošlotjedne najave, već je 6000 boca sakupljeno, a nakon službenog početka samo su dva aparata u Haymarketu i Circular Quayju reciklirala više od 10000 boca.

Naravno, ovi će aparati biti samo mali dio borbe protiv zagađenja okoliša. Prema podacima grada Sidneyja svake se minute oko 15000 boca i limenki baci diljem Australije, no nadaju se da će aparati podignuti svijest o recikliranju. Trenutačno se godišnje samo 42% boca i limenki reciklira u Novom Južnom Walesu.

U izjavi za medije sidnejski je gradonačelnik Clover Moore istaknuo potrebu reformiranja trenutačne državne politike te je rekao da kontejnersko odlaganje smeća povećava recikliranje, smanjuje zagađivanje te štiti okoliš i životinje od plastičnog otpada.


Sama činjenica da je potrebno osmisliti sustav nagrade potvrđuje koliko je još uvijek globalno slaba svijest o važnosti čuvanja okoliša, no Sydney svakako pokazuje inovativnu inicijativu koja bi u konačnici trebala natjerati građane da malo više misle na okoliš.

Teško je trenutno zamisliti ovakve aparate u Splitu, pogotovo one koje bi dijelile Prometove karte. Osim toga, sakupljanje boca i limenki u Hrvatskoj postalo je pravo zanimanje i ovakav bi potez sigurno ugrozio Vladin uspješni socijalni program. Ovaj sidnejski primjer trebali bi imati na umu ne samo oni koji donose odluke, svi građani kako bi znali da su zdravije i održivije alternative odlaganju smeća na otpad itekako moguće.