REakcija u Domu mladih

08_04_2015 / 10:35h  |  Autor: I. Z.
REakcija u Domu mladih

Izložba REakcija otvara se 9. travnja u 20 h u splitskom Domu mladih, a predstavlja dokument jedne godine djelovanja građana koji čiste javni prostor grada od fašističkih simbola.

Izložba REakcija otvara se 9. travnja u 20 h u splitskom Domu mladih, u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika. REakcija je dokument jedne godine djelovanja skupine građana koji svojim intervencijama čiste javni prostor grada od fašističkih simbola koji su se nametnuli kao dominantan diskurs ulice. Kao i situacionisti prije njih, ova skupina emancipaciju vidi u anonimnom i kolektivnom djelovanju na području svakodnevnice.

Autori su izložbe Neformalna inicijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola i Sekcija mladih antifašista grada Splita. Neformalna inicijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola platforma je koja okuplja građane različitog profila inspirirane željom za stvaranjem zdravog okoliša razvoja pojedinaca u društvu lišenom govora mržnje. Zbog zanemarivanja rastućeg profašističkog diskursa i simbola, primarno od gradskih službi, inicijativa je početkom 2014. krenula s akcijama uklanjanja (pro)fašističkih simbola s ulica grada Splita.

Sekcija mladih antifašista grada Splita nastala je iz potrebe suprotstavljanja svim pojavnim oblicima fašizma koji u današnje vrijeme ima tisuću lica te se tako pojavljuje u svim sferama našeg društva preko ekstremnog nacionalizma, rasne, vjerske, spolne i dobne diskriminacije, raznih oblika nasilja i netolerancije prema različitim skupinama, udrugama, organizacijama i pojedincima.

Izložba je otvorena do 16. travnja.