Razglednice iz splitske kulture

21_09_2014 / 00:04h  |  Autor: I.Z.
Razglednice iz splitske kulture

U Info zoni će se od srijede do petka održati ciklus predavanja u kojima će se obraditi događaji važni za razvoj kulture u gradu Splitu, i njihov utjecaj na današnje vrijeme.

U Info zoni će se od srijede (24. rujna) do petka (26. rujna) održati ciklus multimedijalnih, dinamičnih i atraktivnih predavanja pod nazivom Razglednice iz splitske kulture kojima se, prvenstveno mlade, želi upoznati sa važnim momentima kulture grada Splita i njihovim utjecajima na današnje vrijeme.

Tema prvog predavanja bit će Crveni peristil, drugog Vedute grada, početak turizma i konzervatorske djelatnosti u Splitu, dok će tema trećeg predavanja biti Arhitektura 20. stoljeća u Splitu. Predavačica je Anja Ivić, apsolventica povijesti umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Sva predavanja počinju u 19 sati.


Crveni Peristil, zaštita Palače i širenje grada

Tema Crvenog Peristila će se obraditi kroz analizu povijesnih okolnosti tog prvog umjetničkog performansa na našim prostorima kao polazišne, i njegovog utjecaja na druge performanse kao ishodišne točke predavanja, a drugo predavanje donosi povijest ideja o zaštiti Palače rođenih od sredine 18. i 19. stoljeća.
U to doba je počela i popularizacija Dioklecijanove palače u stranim publikacijama putnika i pustolova te stručnih konzervatorskih djelatnika, a te ideje imale su odraz na graditeljsko djelovanje Marmonta i Antuna Bajamontija te konzervatorsko djelovanje Vicka Andrića kao i postepeno mijenjanje veduta grada.
Fokus trećeg predavanja su obnova, modernističke interpolacije i arhitekturaunutar i izvan Dioklecijanove palače te arhitektura koja je proširila grad u svim smjerovima van Palače - primjerice neboder Koteks, Kineski zid i Split 3.