Rasprodano otvorenje 9. FMFS-a

05_06_2016  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Studio Testudo / Jelena Katavić
Rasprodano otvorenje 9. FMFS-a

9. Festival mediteranskog filma Split otvoren je ješkom Kino otok i dugometražnim Ništa zauzvrat. Puno Ljetno kino Bačvice potvrdilo je da je splitska publika željna umjetničkog filma i da je FMFS među najiščekivanijim ljetnim događajima.

Topla (pred)ljetna večer i nebo posuto zvijezdama obilježili su u petak 3. lipnja otvaranje posljednjeg jednoznamenkastog izdanja Festivala mediteranskog filma Split. Otvorenje je bilo rasprodano a Ljetno kino Bačvice popunilo se i ove godine preko kapaciteta, pa se publika koja je došla uživati u filmovima osim na sjedala smjestila na panjevima i tlu ispod borova.

Festival otvoren uz Kino otok i Ništa zauzvrat

Za otvaranje festivala odabrana je dokumentarna ješka Ivana Ramljaka pod nazivom Kino otok u kojoj se autor pozabavio izgubljenom kulturom posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima. Direktor FMFS-a Alen Munitić istaknuo je da mu je iznimno zadovoljstvo što je upravo ovaj film odabran za večer otvaranja s obzirom na to da se poklapa s festivalskim konceptom u širem smislu.
- Projekt Kino Mediteran kojim revitaliziramo kina u Dalmaciji započeo je prije tri godine, a trenutno se održava u 26 gradova i moramo priznati da je možda čak i prerastao ovaj festivalski dio – komentirao je Munitić.
Ramljak je pak nadodao da mu je izuzetno drago što su od 18 kina koja je obilazio u sklopu gotovo trogodišnjeg snimanja dokumentarca, tri ponovno otvorena.

Prvi dugometražni film ove godine bio je španjolski A cambio de nada odnosno Ništa zauzvrat, za koji je redatelj Daniel Guzmán dobio dvije nagrade Goya - za najboljeg debitantskog redatelja i glumca, te nagradu za najbolji film na festivalu u Malagi. Priča prati život tinejdžera Daria koji bježi od kuće zbog problema u školi, ali i svog intimnog obiteljskog pakla. Novu obitelj pronalazi u živopisnim likovima poput Caralimpia, siromašnog gubitnika sa stavom pobjednika i Antonie, starice koja skuplja napušteni namještaj u svojoj trokolici.

FMFS  - za publiku željnu umjetničkog filma

Festival je u ime Grada svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Baldasara Goran Kovačević, koji je za tu prigodu rekao:
- Želim čestitati organizatorima što su evo već po deveti put priuštili našim sugrađanima jednu važnu kulturnu manifestaciju koja je postala jedan od najiščekivanijih događaja uoči ljetne sezone. Uz to, pokazala je da Split ima brojnu publiku željnu umjetničkog filma, a ne samo onog komercijalnog.

Događaju je prisustvovao i Andro Krstulović Opara, Predsjedničin savjetnik za društvene djelatnosti, koji je pak istaknuo da je ovo Split kakvog želi.

Oživljavanje starijih splitskih kina

Naposljetku, Munitić se zahvalio publici na velikom odazivu podsjetivši da Festival zapravo traje čitavu godinu, uključujući odnedavno i novu programsku suradnju s Ekran kinima i kinotekom Zlatna vrata.
- Moje splitsko kino je novi projekt kojim ćemo nastojati da se naša prekrasna starija gradska kina populariziraju, kako bi svi zajedno uživali u kvalitetnim filmovima – poručio je Munitić.

Još sedam festivalskih dana je pred nama pa na nekoj od tri lokacije, odnosno u ljetnom kinu Bačvice, Kinoteci Zlatna vrata i terasi kina Tesla, stignete pogledati neki od ukupno 78 filmova iz 39 mediteranskih zemalja.