RasPRAVA ima zaključak: Uključivanje mladih u procese odlučivanja je važno

01_12_2023 / 09:53h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
RasPRAVA ima zaključak: Uključivanje mladih u procese odlučivanja je važno

Završna konferencija projekta

U Zagrebu je krajem studenog održana završna konferencija projekta "RasPRAVA". Cilj projekta bio je istaknuti važnost socijalnih prava mladih i potaknuti uključivanje mladih u rasprave o politikama za mlade. Provodilo ga je Hrvatsko debatno društvo u partnerstvu s Info zonom, Mrežom mladih Hrvatske, Udrugom IKS, Udrugom ZUM i Udrugom mladih Ilok "Volja".

Na panelu u sklopu konferencije sudjelovali su Kristijan Orešković iz Mreže mladih Hrvatske i dr.sc. Zoran Aralica s Ekonomskog instituta u Zagrebu. Oni su bili ključni govornici i stručnjaci na području stambenog zbrinjavanja, obrazovanja i zapošljavanja mladih, no svoj doprinos dali su i mladi u publici. Panelisti su istaknuli izazove s kojima se mladi suočavaju u procesu stambenog zbrinjavanja te kako lokalne politike mogu pridonijeti rješavanju tih problema. Kroz izlaganje panelista sudionici konferencije upoznali su se s analizama i istraživanjima o trendovima obrazovanja i zapošljavanja među mladima u Hrvatskoj. Ističući da politike obrazovanja i zapošljavanja mogu utjecati na socioekonomski položaj mladih, panelisti su iznijeli konkretne prijedloge i rješenja kako bi lokalne politike mogle biti prilagođene potrebama mladih na poljima stambenog zbrinjavanja, obrazovanja i zapošljavanja. Svoja iskustva i primjere dobre prakse iznijeli su i sudionici konferencije iz Zagreba, Splita, Iloka, Petrinje i Pule.U izlaganjima je istaknuta važnost uključivanja mladih u procese odlučivanja jer se politike koje se odnose na mlade direktno odražavaju na njihove živote. 

Konferencija se održava u sklopu projekta "RasPRAVA" koji je financiran sredstvima Europske unije kroz program Erasmus+.