Ekstravagantna ljubav u Splitu

18_10_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: PDM
Ekstravagantna ljubav u Splitu

Festival uključuje međunarodnu izložbu, predavanja, radionice, konferenciju i zabavni večernji program u tri grada, Korčuli, Splitu i Zagrebu.

U sklopu međunarodnog festivala Ekstravagantna tijela / Ekstravagantna ljubav u Splitu će se održati tri radionice, od ponedjeljka do srijede (21-23.10.), u prostoru Beton kina u Domu mladih. Radionice će voditi Dani Ploeger (NL), Marko Gusić (HR) i Darko Vukić (RS).
Nakon četiri izdanja festivala održana u Hrvatskoj i regiji te na međunarodnoj razini, niza gostujućih izložbi, seminara i događanja koji su se bavili problematikom tijela, tjelesnim i društvenim normama, festival Ekstravagantna tijela 2019. smješta fokus na kompleksnost ljubavi kao emotivne i seksualne kategorije na međi požude i prijateljstva. Festival uključuje međunarodnu izložbu, predavanja, radionice, konferenciju i zabavni večernji program u tri grada, Korčuli, Splitu i Zagrebu.

Za splitski dio programa otvorene su prijave, a sudjelovanje je besplatno!
Možeš se javiti e-mailom na [email protected] i [email protected] ili poslati poruku na 091 5704252 najkasnije do ponedjeljka u 12.00 h.

Splitski modul festivala organizaju arhitektonski kolektiv Platforma 9.81 i Kontejner-biro suvremene umjetničke prakse, a dio je projekta Gradimo Dom zajedno.


Raspored radionica @ Kino Beton, Dom mladih, Split

Ponedjeljak 21.10.2019
• 16.00 – 19.00 Dani Ploeger (NL) – Tehnološki fetiš party | radionica, max 12 polaznika +18

Utorak 22.10.2019
• 15.30-19.30 Marko Gusić (HR) – LJUBAV I ARHITEKTURA | radionica, max 10 polaznika

Srijeda 23.10.2019
• 16.00-19.00 Darko Vukić (RS) – Dijagramiranje događaja na praznom horizontu | radionica, max 7 polaznika


Info o radionicama
21.10.2019. 16:00 - 19:00
Tehnološki fetiš party
Dani Ploeger
Najviše 12 polaznika, 18+ godina
Radionica će se baviti tehnološkim konzumerizmom i fetišizmom, performativnošću i online seksualizacijom, pornografijom i hipermedijalnošću. Dani će predstaviti neke od svojih radova vezanih uz tehnološki fetišizam, uključujući i aplikaciju za mobilni telefon koja „nije prikladna za poslovno okruženje“, odnosno NSFW, kod koje je potrebno senzualno povući prstom po ekranu, ili kompjuterski tablet koji je potrebno polizati. Nakon toga, sudionici će moću sudjelovati u praktičnoj radionici (odnosno zabavi) o tehnološkom fetišizmu, na kojoj ćete pervertirati vlastite uređaje. Molimo da sa sobom ponesete omiljeni laptop, mikrovalnu pećnicu, digitalni radio, pametnu električnu četkicu za zube i druge svakodnevne digitalne predmete (ne budite lijeni, nemojte donijeti samo mobitel!)

***
22.10.2019. 15.30-19.30
LJUBAV I ARHITEKTURA
Marko Gusić
Najviše 10 polaznika
Tema radionice se bavi postavom umjetničkih radova sa izložbe Ekstravagantna tijela: Ekstravagantna ljubav u kontekst grada Splita. Sudionici će se baviti promišljanjem o alternativnim i raznolikim načinima prezentacije umjetnosti u kontekstu grada koje izlazi iz klasičnog konteksta galerijskog postava. Radionica će pokušati sagledavati temu umjetnosti, postava i arhitekture kao jednu jedinstvenu cjelinu.
Neke od osnovnih tema biti će pokušaji odgovora na pitanja o međuodnosu postava i umjetničkog rada. Da li je ono: dopunjava/ignorira okolinu; dodaje/oduzima vrijednost; zove/ odbija publiku; kontrastno/utopljeno; itd. Da li pozitivna ili negativna reakcija utječe na širenje poruke koje neko umjetničko djelo želi proširiti, ili potaknuti u publici. Isto tako bavi se pitanjem granice umjetničkog djela i prostora.
Radionica je cjelodnevna a sastojati će se od kratkog uvodnog predavanja o produkciji izložbe održanoj u Zagrebu (projektiranje, financije, montaža), vremena za rad, slobodnog vremena i finalne prezentacije cjelodnevnog procesa.
Za sudjelovanje na radionici su potrebni laptop (sa Photoshopom ili sličnim programom u kojem je moguće raditi fotomontažu) i fotoaparat (dovoljno je mobitel).
Raspored:
Uvod i zadatak 15.30-16.00
Fotografiranje po gradu 16.00-17.00
Izrada finala 17.00 – 18.30
Prezentacija 18.30-19.30
Marko Gusić rođen je u Ljubljani 1992. godine, završio je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu te nakon toga preddiplomski i diplomski studij arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je diplomirao u siječnju 2017. godine. Za vrijeme studija radio je i u studiju OFIS arhitekti u Ljubljani. Sudjeluje na javnim arhitektonskim natječajima sa raznim timovima i dobiva nagrade: na natječaju za Idejno rješenje bazena na lokaciji Špansko-Oranice osvaja 1. nagradu; sanacija i rekonstrukcija bivše zgrade DTR-a u Krajiškoj ulici za što dobiva 3. nagradu; natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje prostora zapadno od palače Zakmardy u Habdelićevoj ulici u Varaždinu za što dobiva 2. Nagradu. Od 2018. u stalnom je radnom odnosu u studiju njiric plus arhitekti d.o.o. gdje je među ostalim sudjelovao u natječajima za Idejno rješenje dječjeg vrtića Podbrežje u Zagrebu, (posebno priznanje), natječaju za Idejno rješenje dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec u Zagrebu (5. nagrada) i natječaju za idejno rješenje zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda u Zagrebu, (5. nagrada). Živi i radi u Zagrebu.

***
23.10.2019. 16:00 - 19:00
Dijagramiranje događaja na praznom horizontu
Darko Vukić
Najviše 7 polaznika
Ova radionica orjentirana je na diskusiju i induktivni materijal. Prvi dio je zamišljen kao predstavljanje sadržaja koji će otključati puteve moguće orijentacije i navigacije u čitavoj cjelini. Praćeno razgovorom koji će postupno uključivati sudionike i poticati njihovo uplitanje i različito sudjelovanje. Slijedeća faza bavi se izgradnjom kolektivnog dijagrama iz inputa, povezivanjem sadržaja i ramifikacijom na različite moguće / primjenjive načine, u transformabilnu strukturu ponašanja koja bi se mogla mijenjati kroz pojedinačno / kolektivno shvaćanje i doprinos njegovom razvoju. Kurs će otvoriti spektar shematskih nizova, polja njihove primjenjivosti. Polazeći od temeljnog, organizacijskog nivoa, kroz umjetnost, fikciju, psihoanalitički, spekulativni, improvizacijski i glazbeni implicirani shematski postupci poslužit će mogućem dijagramiranju događaja.
Moj fokus će biti uglavnom na umjetnosti i istraživanju vezanom za dijagramske funkcije, eksperimentu, obrtu (twist) kao i na mentalnim procesima prikazanim dijagramom.