Osvijesti nasilje u vezi i reagiraj!

13_02_2015 / 09:54h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: freeimages.com
Osvijesti nasilje u vezi i reagiraj!

Povodom Tjedna psihologije dvoje mladih psihologa održat će u Info zoni radionicu namijenjenu sprečavanju nasilja u bliskim vezama. Polaznici na radionici neće iznositi svoja iskustva, već će osvijestiti što je nasilje te se osnažiti za reakciju.

Povodom Tjedna psihologije mladi psiholozi Marija Biuk i Nikola Erceg, održat će, 19. veljače u 17 sati, u Info zoni dvosatnu radionicu namijenjenu sprečavanju nasilja u bliskim vezama. Polaznici na radionici neće iznositi svoja iskustva, već će osvijestiti što je nasilje te se osnažiti za reakciju na nasilje. Prijave su otvorene na infozona.hr/radionica.

>> Prati najave događanja u Info zoni na infozona.hr/program

Rezultati istraživanja koje su u studenom 2012. godine provele liječnica školske medicine mr.sc. Josipa Glavaš i sociologinja Roberta Matković upozoravaju da je nasilju u vezama izložen svaki treći srednjoškolac ili srednjoškolka na širem splitskom području. Više od 72% ispitanih na otocima Hvaru, Visu i Braču te gradovima Trogiru, Omišu i Sinju bilo je izloženo verbalnom, 39% tjelesnom, 32% emocionalnom te 11% seksualnom nasilju. Nakon što su bili izloženi bilo kojoj vrsti nasilja, više od četvrtine ih nije poduzelo ništa. Istraživanje je upozorilo i da tek nešto manje od trećine ispitanih smatra da žene, kad kažu - ne, misle - da, a da je ljubomora način na koji se iskazuje ljubav smatra više od 40% ispitanih. Udaranje djevojke kao prihvatljivu reakciju na prevaru prihvatljivim je ocijenilo 13,54% ispitanih.