Upoznaj inkluzivni ples

05_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: AXIS Dance Company, David DeSilva
Upoznaj inkluzivni ples

Inkluzivni ples nije terapija, već plesna umjetnost koja je u svom edukacijskom i umjetničkom pristupu razvila alate individualizacije. Ne bavi se invaliditetom, već plesom. Glavni način istraživanja tijela i pokreta je plesna improvizacija, no ostavlja se i mogućnost građenja strukturirane koreografije.

U Domu mladih ove će se subote, 9.11., od 9 do 14 sati održati besplatna plesna radionica na kojoj će se polaznici upoznati s filozofijom i načinom rada IMRC plesnog kolektiva kroz inkluzivni ples. Iskustvo ili specifična sposobnost kretanja nisu ključni za sudjelovanje.
Voditeljice radionice su Iva Nerina Sibila, umjetnička voditeljica projekta, koreografkinja i edukatorica, te Mia Kevo, članica kolektiva i edukacijska rehabilitatorica.
Struktura radionice sastoji se od individualiziranih vježbi osvještavanja tijela, plesnih zadataka u paru i grupi, vježbi opuštanja i muzikalnosti, osnova plesne kompozicije i izvedbe.
Inkluzivni ples nije terapija, već plesna umjetnost koja je u svom edukacijskom i umjetničkom pristupu razvila alate individualizacije. Ne bavi se invaliditetom, već plesom.
Glavni način istraživanja tijela i pokreta je plesna improvizacija, no ostavlja se i mogućnost građenja strukturirane koreografije. 

Područja istraživanja su: iskustvo jezika vlaastitog tijela; način na koji se povezujemo i kominiciramo s grupom, partnerima; osiguranje da nitko nije izoliran; improvizacija s kontaktom ili bez kontakta; razvoj inkluzivne koreografije.

IMRC kolektiv
IMRC plesni kolektiv (Inclusive Movement Research Collective) edukacijski je i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine, a osnovan je u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom. Svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostuje po brojnim plesnim i kazališnim festivalima (Dioniz festival Osijek, Tjedan suvremenog plesa, Improspekcije, Bjelovarski odjeci kazališta, Plesna mreža Hrvatske – HNK Osijek, Showcase Hrvatskog centra ITI, Inkluzivne scene – Rijeka, Antisezona 19, MSU Zagreb, Pula – PUF, EU projekt Unlimited Access – Onasis centar Atena, Night of Inclusion – Dubrovnik, Media Diversty – Skopje, EU projekt LLB - Uferstudios Berlin). Osim predstavama, čestim prisustvom u medijima te kontinuitetom edukacijskog programa utječu na hrvatsku kulturnu i društvenu scenu, pomičući granice umjetničkog izričaja i promovirajući principe inkluzije. Kritika ih naziva najsugestivnijim ansamblom na domaćoj sceni, a nagradama (Nagrada hrvatskog glumišta Slađanu Livnjaku 2016, Nagrada Pulskog festivala predstavi Lemia 2019) te suradnjom s Odsjekom za ples Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu potvrđuju najvišu razinu programa. Kolektiv kroz razne projekte okuplja široki spektar plesača i umjetnika sa i bez invaliditeta. Umjetnička voditeljica je plesna umjetnica Iva Nerina Sibila, koordinatorica edukacije i programa razvoja publike Helvecia Tomić.