Radionica filmske kritike na STFF

20_08_2015 / 10:45h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Flick
Radionica filmske kritike na STFF

Od 13. do 16. rujna u sklopu 20. Splitskog filmskog festivala bit će održana radionica pod nazivom Anatomija filmske kritike. Tri najbolje analize nastale tijekom radionice bit će objavljene u Hrvatskom filmskom ljetopisu.

 Od 13. do 16. rujna u sklopu 20. Splitskog filmskog festivala bit će održana radionica pod nazivom Anatomija filmske kritike, koju će voditi diplomirani komparatisti književnosti i članovi uredništva filmskog časopisa Filmonaut Valentina Lisak i Danijel Brlas.

Ovisno o dogovoru s voditeljima, pojedini segmenti radionice bit će upriličeni u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Kinoteci Zlatna vrata i Kinu Karaman.Radionica se temelji na analizi filmskog jezika, odnosno samom filmu kao umjetničkom djelu, koja kao svoju metodu postavlja dijalog s filmskim djelom putem njegovih vlastitih izražajnih sredstava. Za kvalitetnu analizu filma potrebno je obratiti pozornost na njegovu strukturu, kao i na poruke sadržane u planu, rakursu, pokretu kamere, montažnom prijelazu ili običnom pozadinskom šumu.

Cilj je radionice osposobiti polaznike za samostalno i argumentirano promišljanje o filmu uz korištenje osnovnih pojmova filmskog jezika. Polaznici će pratiti festivalski program te pisati analize odabranih naslova koje će biti objavljene na stranicama Festivala, dok će tri najbolje analize biti objavljene u Hrvatskom filmskom ljetopisu.

Prijave su moguće do 10. rujna, putem online obrasca.