Nuklearna bomba postala eko

20_02_2012 / 23:35h  |  Foto: Goran Leš
Nuklearna bomba postala eko

Osim šljake dovozio se opasni otpad i iz drugih dijelova bivše države. Bio je to dio projekta jugonuklearne bombe koji nikada nije do kraja realiziran, no u Sućuranima je pod prozorom ostavljena - ekološka bomba.

Još se nije smirila prašina i usuglasilo tumačenje statističkih podataka nakon iznošenja zabrinjavajućih informacija o malignim oboljenjima kod djece sa šireg kaštelanskog, odnosno splitskog područja, a iz Građanske inicijative za zaštitu okoliša Kaštelanskog zaljeva već su u javnost pustili nove bombastične činjenice – ponovno su upozorili da je u krugu nekadašnje tvornice Jugovinil neadekvatno uskladišteno 890 tona opasnog otpada.

Deponij u krugu tvornice plastičnih masa stvarao se od sredine prošlog stoljeća, a osim radiokativne šljake nastale izgaranjem ugljena u tvorničkim pećima na ovo mjesto dovozio se opasni otpad i iz drugih dijelova bivše države. Bio je to dio projekta jugonuklearne bombe koji nikada nije do kraja realiziran, no u Sućuranima je pod prozorom ostavljena - ekološka bomba.