Radio Dan&Noć

15_11_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: KLFM
Radio Dan&Noć

Sad već tradicionalno godišnje i polurođendansko radijsko druženje Radio Dan&Noć održat će se u subotu 17. studenog. Ove godine će se predstavit DJ ekipa iz Napulja - Napoli Segreta i super novi zagrebački bend koji premijerno gledamo i slušamo u Splitu, Back Feed.

Sad već tradicionalno godišnje i polurođendansko radijsko druženje Radio Dan&Noć održat će se u subotu 17. studenog, a ove godine s ponosom predstavlja DJ ekipu iz Napulja zaslužnu za kolekciju zaboravljene talijanske groovey glazbe s kraja sedamdesetih i osamdesetih pod nazivom Napoli Segreta, kao i super novi zagrebački bend koji premijerno gledamo i slušamo u Splitu, Back Feed.

Pod imenom Back Feed skrivaju se poznati ljudi domaće scene pa stoga možemo samo najaviti urnebesnu plesnu večer. Ključne riječi vezane uz ovaj iskusni i prokušani trojac svakako su elektronika, instrumenti, “mašine” i zvukovi. Naime, iako će pod ovim imenom premijerno stati baš na stage Kocke, svatko od njih već godinama individualno istražuje elektroničku glazbu. Stvaraju je, slušaju je, a na nju često i zaplešu. Nekada su zajedno stvarali neku drugačiju glazbu, a sada su se spojili u novi projekt koji karakteriziraju glazbena i zvukovna zrelost s primjesama itekako promišljene improvizacije. Ono što svim namjernim i slučajnim slušateljima BackFeed-ovci svakako obećaju jest raznolika kombinacija zvukova začinjenih "živim" instrumentima. Sve ostalo podložno je promjenama. Back Feed su Ivek na samplerima i synthovima, Farki na basu i Đuro na bubnjevima.

Iz Napulja nam stiže dvojac odgovoran za već sada kultnu ploču — Napoli Segreta. Kompilaciju, tj. reizdanje opskurnih i rijetkih bisera napuljske jazz, blues, funky, boogie i disco scene 70-ih godina 20. stoljeća. Kompilacija obuhvaća izvođače i autore koji su ostali u sjeni lidera “napoletan power” pokreta tog vremena (James Senesea i Napoli Centralea, Pino Danielea, Tullio De Piscopa, Tony Esposita i drugih). Ploča je rezultat dugogodišnjeg kopanja nekoliko glavnih aktera novog napuljskog zvuka po gradskim antikvarijatima, prodavaonicama ploča, privatnim zbirkama i svim mogućim “kantunima” grada. Vinil je slika jednog nestalog grada, identiteta koji se rastočio u vremenu hip(st)er turističke potrošnje (i proizvodnje), kada zapravo više ništa lokalno što nije brzo potrošeno i pretvoreno u robu ni ne postoji. Iako možemo reći da i ovdje imamo opet robu na prodaju, ovaj album je prije svega indikacija novog identiteta, novih kolektiva i prijateljstava koja su se stvorila na temeljima identiteta Napulja 70-ih i 80-ih. Danas, Nu Guinea, Modula, Quiroga, The Mystic Jungle Tribe i drugi s pripadnim izdavačkim kućama i kolektivima, kao što su Really Swing, Periodica Records, Soul Express, Vesuvian Soul Records, West Hill Studio, Early Sounds Recordings i dr., ponovo vraćaju nestali eklektični identitet grada. To su i sve one neotkrivene friggitorije grada, ljetne bašte napuljskog zaljeva i prašnjave prodavaonice ploča napuljskog geta — koje, kako kaže i uvodni tekst ove kompilacije, ne žele biti otkrivene.

U Split dolaze dva temeljna imena, protagonista ove priče: DNApoli i Famiglia Discocristiana, sa željom uspostavljanja mediteranske dijagonale Napulj – Split. Na razgovoru u Beton kinu Doma mladih, u subotu u 18 sati više će nam ispričati o ovoj selekciji, napuljskoj sceni, identitetu, digging kulturi, novom napuljskom zvuku, a u klubu od 1 sata uživo zavrtjeti iznimnu vinilnu groovey selekciju iz koje je i nastala ova kompilacija.

Radio Dan / Beton kino (Dom mladih)
Napoli Segreta, razgovor, 18:00
Radio Noć / Klub Kocka / Ulaz: 20kn
KLFM Soundsystem, Back Feed (ZG), DNApoli & Famiglia Discocristiana (Neapolitan Vinyl Selection), 22:00 - 04:00

Program se realizira uz podršku Ministarstva kulture RH.