Rade: Tri marčane bure su mit!

13_11_2022  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Rade: Tri marčane bure su mit!

Prvi gost Pinije Poljaković, nove voditeljice podcasta U Zoni, bio je svestrani Žrnovčanin Rade Popadić.

Prvi gost Pinije Poljaković, nove voditeljice podcasta U Zoni, bio je svestrani Žrnovčanin Rade Popadić. Sat vremena jedva da je bilo dovoljno za razgovor o pjevačkoj pobjedi na Splitskom festivalu i klapama, fascinantnim pričama o lovu na oluje, meteorološkim podukama te ostalim hobijima.

- Ja sam meteorofil, kad dolazi loše vrime, ja se osjećam super - kazao je Rade koji je svoju ljubav prema meteorologiji otkrio već u djetinjstvu. Godinama kasnije pokrenuo je Crometeo, okupio je meteorologe amatere i kako kaže, stekao brojne nove prijatelje. U razgovoru se prisjetio i dana kada su imali zategnute odnose s Državnim hidrometeorološkim zavodom. Piniji je otkrio gdje i kako gledati vremensku prognozu te da je priča o tri marčane bure mit. Odgovorio je i može li se u Hrvatskoj pojaviti tornado te kako je ulovio pijavicu pred Splitom.

Ispričao je i kako je nastala klapa Sveti Florijan te otkrio da su nakon pobjede na Splitskom festivalu imali i neugodnih iskustva. Klapu vidi kao prijateljstvo u kojem su usponi i padovi očekivani te je najavio skori nastup na Omiškom festivalu. Govoreći o brojnim nastupima, biranim riječima pričao je o istarskoj publici koju vidi drugačijom od dalmatinske publike. Otkrio je i gdje je danas Ana, nekadašnja prepoznatljiva članica klape.

Za sami kraj razgovora ispričao je najbolju pozivnicu za odlazak u planine te se dotakao i djelovanja udruge Žrvanj. Iako je razgovor završio zaključkom da je žrnovački soparnik bolji od poljičkog, degustaciju je ostavio za neku drugu priliku.

Sve epizode podcasta dostupne su na YouTube kanalu podcasta U Zoni te na audio platformama Spotify i Podbean. Realizacija podcasta sufinancirana je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i programa Europske unije Erasmus+.