Punčke najavljuju puuuno energije

01_05_2016  |  Autor: KMaja  |  Foto: Ira & John
Punčke najavljuju puuuno energije

- Nijedno djelo nije gotovo dok nema publiku. Iako nijedna od nas nije previše pričljiva na pozornici i često se čini da smo u svom svijetu, publika nam puno znači - kaže Lucija Ivšić iz Punčki najavljujući svibanjski koncert u Splitu.

Vinkovačke Punčke u ožujku su proširile svoj opus novim albumom, pod nazivom Ništa nije kako se čini, a krajem svibnja stižu u Split, gdje će sudjelovati u obilježavanju petnaestog rođendana kluba Kocka i zatvaranja festivala Platformat, koji se održava od 12. do 21. svibnja.

Kreativnost i talent bez rada padaju u vodu

To je bio povod da razgovaramo s Lucijom Ivšić, gitaristicom, pjevačicom i glavnom autoricom pjesama benda, koja nam je otkrila kako je tekao kreativni proces nastanka novoga materijala, koji se uvjeti moraju ostvariti da bi Punčke odlučile potpisati za neku diskografsku kuću, koliko je realno i moguće živjeti od glazbe te što publika može očekivati na splitskom koncertu.
- Ne postoji obrazac za kreativnost, ali ključno je redovito raditi. Mnogi misle da je dovoljan talent, a to nakon prvog albuma pada u vodu – ističe Lucija i dodaje da talent jest bitan, ali na koncu predstavlja samo dijelić cjelokupne slike jer su volja i kontinuirani rad ključ svega.

Režimom protiv kreativne blokade

- Nakon prvog albuma jako sam dugo bila zakočena, jednostavno nisam mogla ništa novo napraviti sigurno pola godine. Ako bih nešto i napravila, nikako nisam bila zadovoljna. Sve je to bilo popraćeno krizom identiteta, preispitivanjem, nesigurnošću, manjkom samopouzdanja... Svaki put kad bih sjela za gitaru, pitala bih se da li to ima smisla. Hoću li ikad opet moći napisati nešto što mi se sviđa, nešto što je iskreno, neiskvareno... Teško mi je palo to razdoblje i onda sam odlučila uvesti režim. Svaki dan u isto vrijeme bih sjela na isto mjesto i svirala. I tako je samo jedan dan nastao Ocean, zatim Tako je bolje itd. Ono što sam naučila jest da nijedan rad nije rad u prazno. Sve što napišeš, sve što skladaš, sve što uradiš će se kad-tad posložiti u jednu kvalitetnu cjelinu – kaže Lucija.

Same svoje šefice

Punčke su imale ponuda od diskografskih kuća i imaju ih i dalje ali dosad nijedna, navodi Lucija, nije zadovoljavala njihove uvjete.
- Naši uvjeti nisu bogzna kakvi; tražimo nekoga tko vjeruje u nas jednako kao i mi same i tko je spreman uložiti svoje vrijeme i trud da bi bend rastao, u protivnom to jednostavno nema smisla – objašnjava ona.
Kao osnovnu prednost neovisnosti ističe činjenicu da nisu vezane ugovorom – same su svoje šefice i same odlučuju što će, kako će, kada će i zašto će. Što se medijske pažnje tiče, vjeruju da ona ovisi isključivo o kvaliteti, te da će se mediji i sami zainteresirati za njih , i bez guranja od strane izdavača.

Multitasking Punčke


Od glazbe, kaže, još ne mogu živjeti, ali se tome nadaju. Bubnjarica Ruby radi kao grafička dizajnerica i ima svoj dizajn studio ONNO, basistica Anja studira Bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu, a Lucija radi na Geodetskom fakultetu i u Los Angeles Agency.
– Naravno da to utječe na našu kreativnost jer ipak nemamo cijeli dan na raspolaganju za sviranje, skladanje i druženje, ali tko ima volje ima i vremena  Sve je moguće. Nažalost, nisam sposobna jednom dnevno napraviti dobru pjesmu iza koje mogu čvrsto stajati, ali svaki je rad vrijedan. A za inspiraciju je potrebno samo biti otvoren i svaki dan što više toga gledati, slušati, čitati i upijati sve oko sebe i u sebi – smatra Lucija.

Publika djelo održava na životu

Jedan od važnijih čimbenika na njihovim koncertima je, odlučno tvrdi ona, publika.
- Nijedno djelo nije gotovo dok nema publiku. Publika je ta koja to djelo čini kompletnim i održava ga na životu. Iako nijedna od nas nije previše pričljiva na pozornici i često se čini da smo u svom svijetu, publika nam puno znači. Nije bitan broj, često smo znale imati 100-tinjak ljudi na koncertu koji su nam pružali takav pozitivan feedback da nismo htjele sići sa pozornice. A u par navrata smo svirale pred njih 300 koji su totalno nezainteresirani pa jedva čekaš da odeš kući – otkriva i dodaje da sada, nakon objavljivanja novog albuma, još nemaju fiksnu set listu, te da splitsku publiku očekuje kombinacija starih i novih pjesama.
– Potrebni su nam koncerti kroz koje ćemo vidjeti kako najbolje posložiti pjesme i redoslijed. Tek na koncertu možemo vidjeti da li je redoslijed dobar, odgovara li nam, nedostaje li nešto, jesmo li pretjerale itd. U svakom slučaju Split očekuje punooooo energije – najavljuje ona.