Prvo izdanje Ispod bine

09_11_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Ispod bine / Press
Prvo izdanje Ispod bine

Prvo izdanje festivala eksperimentalne i impro glazbe i zvukovne umjetnosti Ispod bine održat će se od 10. do 12. studenog u splitskom Domu mladih. Trodnevni program obuhvaća razgovore, performans, koncerte i party.

Prvo izdanje festivala eksperimentalne i impro glazbe i zvukovne umjetnosti Ispod bine održat će se, u organizaciji udruge Mavena, od 10. do 12. studenog u splitskom Domu mladih.  

Festival je spoj eksperimenata različitih vrsta, počevši od mjesta izvedbe - prostor ispod glavne pozornice amfiteatra Doma mladih te će ovo biti prvo korištenje tog prostora u tu svrhu, preko umjetničkih eksperimenata kojima će publika moći svjedočiti prateći program festivala, do vizualnog identiteta festivala, za koji su zaduženi dizajnerski duo Kazinoti & Komenda, koji su kreirali novi font za ovaj festival.

Idejni začetnici i voditelji festivala su Natasha Kadin, producentica i menadžerica nekoliko eksperimentalnih glazbenih projekata, i Hrvoje Pelicarić, sonolog, zvukovni umjetnik i ton majstor, koji su za prvo izdanje festivala odabrali presjek različitih vrsta i načina eksperimentiranja sa zvukom i glazbom.

Ulaznice možete nabaviti u splitskom Chillton baru na adresi , Jadranska 1 i online, putem sustava adriaticket.com.

Više informacija o festivalu na Facebooku.

Program: od performansa do partya

Festival započinje audio-vizualnim performansom znakovitog naziva Sve nekako počinje jednog od najaktivnijih hrvatskih umjetnika Ivana Marušića Klifa, nakon kojeg slijedi poznati slovenski eksperimentalni trio Drašler/Drašler/Resnik, a prva večer završava ambijentalnom audio-vizualnom izvedbom britansko-hrvatskog dua Zon On N.

Drugi dan festivala započinje impro razgovorom svih gostiju festivala o stanju, izazovima i mogućnostima na impro, eksperimentalnim i sound art scenama različitih država i u međunarodnom kontekstu, a nastavlja se suradnjom glazbenog ansambla Umjetničke akademije u Splitu pod vodstvom Gordana Tudora, S/UMAS, koji izvode improvizacijski koncert u suradnji s ansamblom Hopper s Kraljevskog konzervatorija u belgijskom Liegeu. Druga večer završava istinskom improvizacijom. Riječ je o drugoj izvedbi Garbage Epic Ensamblea koji je osnovan u ljeto 2016., u sklopu platforme Silba Environment Art kada su vrsni glazbenici Miro Manojlović, Ivan Marincel, Igor Pavlica i Fran Krsto Šercar odsvirali maestralni koncert na instrumentima napravljenim od otpada sakupljenog sa plaža, a ovo će biti njegova druga izvedba.

Posljednji festivalski dan započinje izvedbom benda sastavljenog od bardova eksperimentalne glazbe u Hrvatskoj, za ovu priliku nazvanog LILA, što na sanskrtu znači igra, a čine ga Sven Buić na kontrabasu, Damir Prica Kafka - Capri na saksofonu i Kruno Levačić na bubnjevima. Nakon njih  slijede gosti iz Rima: globalno poznati eksperimentalni noise bend ZU, koji su, nakon koncertne i diskografske pauze, 2014. objavili album Goodnight Civilization, a u 2015. album Cortar Todo, i ovo će, nakon preko 2000 odsviranih koncerata diljem svijeta, biti njihovo prvo koncertno gostovanje u Splitu.

Večer i festival zatvaraju se after partijem u Chillton baru uz DJ-a Howarda Jaquesa.