Prvi u Zoni: još više događanja

31_12_2013 / 12:44h  |  Autor: G.B.
Prvi u Zoni: još više događanja

U prvom mjesecu 2014. se u Zoni nastavljaju tečajevi i radionice koje pohađa više od stotinu mladih, a najavljujemo i radionice crtanja, pisanja žalbi i sprečavanja nasilja u vezi te informativna događanja o studiranju u inozemstvu i o programu Erasmus+.

Nakon blagdanske atmosfere Info zona se vraća s bogatim programom aktivnosti. U siječnju se nastavljaju tečajevi i radionice koje pohađa više od stotinu mladih, a najavljujemo i radionice crtanja, pisanja žalbi i sprečavanja nasilja u vezi te informativna događanja o studiranju u inozemstvu i o programu Erasmus+. U siječnju ćemo promovirati i prvu splitsku USE-IT mapu i novi broj magazina za mlade Info zona, a i Marijo Glavaš vrlo će skoro objaviti koga će ugostiti na najbržoj književnoj večeri u Europi – Bookari.

Zona bez nasilja jednodnevna je radionica namijenjena sprečavanju nasija u srednjoškolskim vezama koja će se pod vodstvom psihologinje Janine Pavić održati u subotu, 11. siječnja, od 12 do 17 sati. Srednjoškolci na radionici neće iznositi svoja iskustva, već će osvijestiti što je nasilje te se osnažiti za reakciju na nasilje. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na infozona.hr/radionica bez obzira na svoja ranija iskustva.

Od siječnja u Zoni kreće i dvomjesečna besplatna Mala škola crtanja koja će se održavati petkom od 17 sati. Pod budnim okom i olovkom priznate akademske slikarice Nataše Ljubetić Tomić polaznici će razvijati ili učiti osnove crtanja u tehnikama olovke i ugljena te na kraju svoje vještine pokazati na skupnoj izložbi. Prva radionica održat će se 17. siječnja, a prijave su na infozona.hr/art.

Novi natječaj splitskog Sveučilišta za Erasmus stručnu prasku otvoren je do kraja travnja, a o procesu prijave i mogućnostima koje se nude možete porazgovarati sa djelatnicama Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu - Info caffe: Erasmus praksa održat će se 22. siječnja u 17:30.

O mogućnostima studiranja u inozemstvu 23. siječnja će govoriti obrazovna savjetnica Instituta za razvoj obrazovanja. Zainteresirani će dobiti odgovore na pitanja o procedurama prijava i o mogućnostima stipendiranja za brojna sveučilišta u Europi (17:00) i SAD-u (18:30).

Kraj svog trogodišnjeg obrazovanja izložbom će obilježiti devet studenata likovne kulture i likovne umjetnosti Umjetničke akademije u Splitu. Sandra Botić, Andrea Civadelić, Klara Ivanišević, Nina Jerčić, Mia Madir, Ana Marija Markežić, Luka Matulić, Petra Miletić i Tonka Milun predstavit će se kroz likovna ostvarenja iz područja kiparstva, slikarstva i grafike nastala pod mentorstvom profesora UMAS-a tokom 2013. godine. Izložba pod nazivom Likovni kult otvara se u Zoni u petak, 24. siječnja, u 20 sati.

Drugi ponedjeljak u mjesecu (13. 01.) od 14 sati rezerviran je za Malo pravno savjetovalište za mlade, a zadnjeg ponedjeljka u siječnju (27. 01.) od 16 sati održat će se radionica - Kako napisati žalbu. Naučite što je pravovremen i pravomoćan prigovor, kako napisati prigovor za prometne prekršaje ili ovrhu i kome ga uputiti.

Od prvog dana 2014. službeno je počela provedba novog programa Europske unije – programa Erasmus+ koji obuhvaća sve dosadašnje programe EU-a namijenjene obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu. Što novi program može ponuditi mladima možete u Info zoni saznati 29. siječnja od 17 sati uz Info caffe: Mogućnosti za mlade programa Erasmus+.

Nastavlja se ciklus prezentacija srednjoškolaca koji su u listopadu u Info zoni završili višednevni trening. Oni svoje vršnjake u dalmatinskim srednjim školama informiraju o Europskoj uniji te im prezentiraju zaključke masovne diskusije održane u ožujku 2013., u kojoj je gotovo 300 mladih iznijelo svoje stavove i mišljenja o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Njihove prezentacije pratit će Infomobil na kojem će se mladi moći upoznati s uslugama Info zone te izravno dobiti odgovore na pojedina pitanja.

U siječnju se nastavljaju i radionice radijskog novinarstva, radionice stripa, tečaj znakovnog jezika, niz edukacija s ciljem osnaživanja organizacija mladih na području Dalmacije te radionica Decoupage, origami, kašir… Krenite polako s pripremama za novu sezonu Kvizanja u Zoni ;)

Aktivnosti se provode u sklopu pet projekata

Aktivnosti se provode u sklopu projekata Klub za mlade Zona, Navuci se na strip! i Znanjem možemo aktivizam jačati – ZMAJ financiranih od Ministarstva socijalne politike i mladih (MSPM), projekta Regionalni informativni centar za mlade Info zona financiranog od MSPM-a i Grada Splita te partnerskog projekta 28. zvjezdica financiranog putem programa IPA INFO 2011.