Prvi open-air metal fest u Splitu

17_06_2014 / 09:59h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Rene
Prvi open-air metal fest u Splitu

Prvoga dana ljeta, uz manifestaciju koja slavi Svjetski dan glazbe, i ljubitelji žešćeg zvuka doći će na svoje - na tvrđavi Gripe održat će se prvi HEAVY DAY FEST. Doduše tek sa dva izvođača, ali zarazni entuzijazam organizatora daje joj kredibilitet.

Prvoga dana ljeta, uz manifestaciju koja slavi Svjetski dan glazbe, i ljubitelji žešćeg zvuka doći će na svoje – na tvrđavi Gripe održat će se prvi HEAVY DAY FEST 2014.

Doduše tek sa dva izvođača, Made In Iron i Chaos Addict, pa možda riječ fest u naslovu na prvu zvuči pretenciozno, ali zarazni entuzijazam organizatora daje joj kredibilitet. – Nadamo se da će festival postati tradicionalan. Činjenica je da u Splitu metal događanja festivalskog tipa na otvorenom uopće nema, a jedini klub gdje se eventualno može čuti metal svirka je klub Kocka koja ljeti zatvara – kaže Vicko Franić, organizator festivala.

Vicko se organizacije prihvatio na sugestiju Edija Ferjana, kolege na fakultetu i predsjednika studentske udruge Kusus koje je i Vicko član. – Imam tradiciju jednom godišnje organizirati koncert Made In Iron u Splitu, a kako smo prije par mjeseci svirali u Slavonskom Brodu gdje su nas Chaos Addict jako lijepo ugostili, bila nam je želja bila uzvratiti gostoprimstvo. Kad je Edi došao sa prijedlogom da napravimo festival, jednostavno se sve poklopilo – kaže Vicko.

Publiku će na Gripama dočekati profesionalni razglas i lightshow koji će omogućiti pravi festivalski audiovizualni doživljaj. – U devet se otvaraju vrata, u deset ipo kreće prvi bend, a do jedan ujutro je sve gotovo. Treba uzeti u obzir publiku koja mora uhvatiti autobuse, a i kašnjenje je neprofesionalno – smatra Vicko. – Nadamo se samo da ćemo ovo prvo izdanje uspjeti pokriti - ideja je da krenemo, pa vidimo kako će dalje ići, potaknuti uspjehom ovogodišnjeg festivala bi sigurno organizirali i još veći iduće godine. Premda metal scena u Splitu nije baš zastupljena od strane klubova, publike ima, tako da vjerujemo u uspjeh – kaže Vicko.

Udruga Kusus već se profilirala kao ozbiljan organizator koncerata i kulturnih događanja

Udruga za promicanje kulturnih vrijednosti među studentima Kusus već se profilirala kao ozbiljan organizator koncerata i kulturnih događanja – krajem ožujka su organizirali CAVE, na kojem su promovirali radove mladih neafirmiranih umjetnika te mlade glazbenike, a osim što su kroz povijest udruge suorganizirali brojne manifestacije, poput Studentskih dana sporta i aktivizma te Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci, među studentima su vjerojatno najpoznatiji po velikom tulumu X-ica koji su povodom završetka ljetnog ispitnog roka organizirali 2012. na Duilovu. – Udruga je ostvarila odličnu suradnju sa Gradom i Turističkom zajednicom grada Splita, prepoznati smo kao ozbiljni partneri – kaže Edi, a tvrdnju potkrepljuje i činjenica da su ove godine od Grada dobili na korištenje prostor na Mertojaku.