Proživio je 1000 dana proljeća

06_06_2014 / 15:40h  |  Autor: Antonia Stipić  |  Foto: Tomislav Perko Facebook
Proživio je 1000 dana proljeća

Prešao je, prema riječima lokalca najsigurniju zemlju na svijetu - Irak i gostoljubivi Iran pa stigao u Indiju gdje je prvi put u životu doživio da se netko pomokri po njemu - u najnižoj klasi vlaka, ukliješten u gužvi.

 Nakon tri godine Tomislav Perko opet je bio gost tribine Tamo, tamo da putujem Gradske knjižnice Marka Marulića. Prepunio je dvoranu na predstavljanju knjige 1000 dana proljeća uz predavanje o isto toliko dana ljeta. Između dva posjeta Splitu obišao je 5 kontinenata i 22 države, uz više od 40 000 kilometara prijeđenih autostopom. – Krenuo sam iz znatiželje, preispitivanja i želje za praktičnom edukacijom ali i da za tim ne žalim kad ostarim – pojasnio je motive puta na kojem je, počevši od Srbije, Bugarske i Turske pa sve do Indije, svaka nacija hvalila sebe i upozoravala na oprez kod susjeda. Autostopiranje i couchsurfing smanjili su mu troškove a hranio se namirnicama iz supermarketa, kuhajući kod domaćina a ponekad i skupljanjem hrane odbačene iz trgovina.

Prešao je, prema riječima lokalca najsigurniju zemlju na svijetu - Irak i gostoljubivi Iran pa stigao u Indiju gdje je prvi put u životu doživio da se netko pomokri po njemu - u najnižoj klasi vlaka, ukliješten u gužvi, otrpio je olakšanje mjehura jednog dječaka po njegovim nogama. Pokorno prihvaćanje takve nezgode ilustracija je te zemlje. – Ako dođete sa zapadnjačkim stavom i želite nešto mijenjati, nećete voljeti Indiju; ako želite učiti, zavoljet ćete je – objasnio je.

Nakon tri mjeseca nastavio je preko Malezije na Tajland pa za sitne dolare odletio u Australiju gdje je našao posao i mislio ostati. Ipak, prihvatio je ponudu da radi na jedrilici u zamjenu za 45 dana plovidbe prema Africi. Kao pravi ekonomist revno je bilježio troškove koji su u 540 dana puta iznosili 5 000 eura. Zaradio je usput 3200 eura, od čega najviše radeći u zemlji klokana i ponešto sviranjem gitare na ulici a uštedio je i volontiranjem. Na Crnom kontinentu ispunio je san ocu kojeg je doveo na safari u Keniju. Skoknuo je i do Zagreba gdje je upoznao djevojku Mariju te s njom krenuo u Peru,  gdje su proveli 9 mjeseci. Na šamanskim ritualima, koji su postali turistička atrakcija u Amazoni, probali su Ayahuascu. Volontirali su u hostelu a dojmove putovanja Tomislav je sažeo u knjigu u kojoj opisuje svoju transformaciju od mladog brokera do putnika.

Put ga je podučio poznatoj mudrosti da nije bitan cilj nego sama potraga. – Super vam može biti svugdje. Odvajao sam vrijeme da zabilježim mjesta gdje sam bio jer sam želio inspirirati ljude kao što su mene neki drugi. Većina ljudi putuje bez sponzora koji su se meni sami javili nakon uspješno organiziranog natjecanja autostopom Zagreb – Istanbul – odgovorio je za kraj na pitanje o uspješno odrađenom marketinškom aspektu te dodao da nema posebne planove za budućnost osim što ne želi raditi u uredu.