Ovo (ni)je moj medo

06_12_2012 / 00:18h  |  Autor: Bruno Petrušić
Ovo (ni)je moj medo

Prosvjed igračaka usmjeren je protiv zdravstvenog odgoja u školama. Performans je započeo odmotavanjem tridesetmetarskog transparenta na kojem je bio predstavljen razvojni put djeteta uz pratnju dječje glazbe.

Mladi, uglavnom studenti, okupljeni oko građanske incijative organizirali su prosvjed igračaka pod nazivom Ne dirajte im djetinjstvo koji je usmjeren protiv zdravstvenog odgoja u školama koji je nedavno uveden u naš obrazovni sustav. U dvadesetak gradova diljem Hrvatske organizirani su tako prosvjedi u isto vrijeme na trgovima na kojima je, prema riječima organizatora, sudjelovalo preko tisuću ljudi. U Splitu su igračke prosvjedovale na Rivi, a splitski je prosvjed, za razliku od ostalih koji su počeli u 15 sati, počeo u 13 sati performansom desetak mladih, organizatora prosvjeda.

Performans je započeo odmotavanjem tridesetmetarskog transparenta na kojem je bio predstavljen razvojni put djeteta uz pratnju dječje glazbe. Poanta je bila izlijevanje crvene boje na transparent, što prema riječima Ane Marčinko, organizatorice splitskog prosvjeda, označava nasilje koje ovaj i ovakav zdravstveni odgoj nanosi djetinjstvu i djeci. Nakon performansa su građani koji su došli poduprijeti prosvjed, koji je trajao sve do 18 sati, odlagali svoje prosvjednike (plišane i druge igračke) na označenom prostoru. Organizatori tvrde kako je u prosvjedu igračaka sudjelovalo tristotinjak prosvjednika -igračaka te iz toga izvlače brojku od petstotinjak građana koji su prosvjed poduprijeli, jer, kako objašnjavaju, nisu svi građani donijeli svog prosvjednika.

Prosvjed je obilježio i manji incident kada je u jednom trenutku, zbog prolivene crvene boje, reagirala komunalna služba grada pa su se organizatori žurno morali posvetiti čišćenju.

- Glavne poruke prosvjednika su bile usmjerene na ustavno pravo roditelja da sami izaberu odgoj za svoje dijete, a što im ovaj zdravstveni odgoj onemogućava, zatim je usmjeren protiv rodne ideologije koja se djeci, ali i društvu nameće bez javne rasprave i jednostrano - rekla je Katarina, jedna od organizatorica prosvjeda. Također se moglo čuti, ali i pročitati na transparentima prosvjednika-igračaka da organizatori žele zdravstveni odgoj, ali ne ovakav kakav im nameće Vlada.

Na kraju, organizatori izražavaju svoje zadovoljstvo akcijom i prosvjedom, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini i smatraju kako su odaslali jasnu poruku hrvatskoj javnosti, ministru Željku Jovanoviću i Vladi.

Svaki medo (ni)je moj medo

Pozornost javnosti izazvao je i medo-kentaur na plakatima koji su prethodili prosvjedu, a koje su mnogi protumačili kao jasnu diskriminatornu poruku netoleriranja različitosti. U Zagrebu je u noći uoči prosvjeda skupina građana sporne plakate prepravila uz poruke - svaki medo je moj medo.