Ovo je županija 2000 i neke!

06_12_2012 / 00:54h  |  Autor: KMaja
Ovo je županija 2000 i neke!

U 175 stranica pročišćenog teksta naveden je veliki broj zanimljivih intervencija, koje će definitivno utjecati kako na stanovništvo tako i na okoliš. Tako Splićanima ispod nosa, prema planu, stiže Zona mrjestilišta...

Prijedlog Izmjena i dopuna prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, dokumenta koji će itekako utjecati na život u ovim krajevima, dostupan je i na web stranici Županije.

U 175 stranica pročišćenog teksta naveden je veliki broj zanimljivih intervencija, koje će definitivno utjecati kako na stanovništvo tako i na okoliš. Tako Splićanima ispod nosa, prema planu, stiže Zona mrjestilišta i druge vrste uzgoja u recirkulacijskim sustavima – Firule su označene kao "lokacija koja dopušta jednostavan i neometan zahvat i ispust morske vode najveće kvalitete potrebne za uzgoj". Osim u Splitu, mrijestiti će se u Veloj luci na Šolti, Dubokoj i staroj tvornici riba u Sućurju.

Osim do sada korištenih izvora vode, kao potencijalni izvori koji bi se mogli koristiti navedeni su Ruda velika, Grab i Žrnovnica (koju do sada koriste stanovnici Žrnovnice i Sitnog Donjeg), a predviđa se i spajanje Visa sa kopnom (vodovodnim cjevovodom).

Zračni promet se u Prijedlogu plana planira obogatiti lukama na više lokacija. Na Braču i Hvaru se predviđaju po dva nova interventna heliodroma, a na Visu, Komiži i Biševu po jedan. Stižu nam i aerodromi na vodi, i to u Gradskoj luci Split, na Hvaru, Visu i u Divuljama. Planira se međunarodna zračna luka Šestanovac, što nije naišlo na odobravanje eko-etno udruge Radobiljski Vrisak čiji je predsjednik popisao argumente protiv tog zahvata.

U planu je i županijski centar za zbrinjavanje otpada u Lećevici (koji je bio povod otvorenog pisma Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Udruge Benedikt prije dva mjeseca), ali i lokacija Karabaš u Solinu za privremeno skladištenje opasnog otpada. Komentar je izazvao i prijedlog smještanja pretovarne stanice za odlaganje otpada u Čačkovu peć u Majićima.

Šire se luke nautičkog turizma – pored deset postojećih, planira se izgradnja još 43, od kojih su nam najbliže lokacije Žnjan, Poljud, Spinut i Gradska luka u Splitu, Adriavinil u Kaštel Sućurcu, te ušće Jadra u Solinu. Bit će i golf terena – 13, od čega 4 za sport i rekreaciju, i 5 natjecateljskih bez zgrada za turistički smještaj.

Prema Planu, prioritet je izgradnja zaobilaznica većih gradova u Županiji i konačni završetak zaobilaznice grada Splita (rekonstrukcija Trogir - Solin), a planira se modernizacija željeznica i izgradnja Jadranske željezničke pruge uz uvođenje nove postaje Dugopolje te smještanje magistralne pomoćne željezničke pruge Split u Kopilici.

Planiraju se crpna HE Mosor, reverzibilna HE Korita te kombi plinska elektrana Peruča. Predviđene su i lokacije za vjetroelektrane, sunčane elektrane, ucrtan je plinski magistralni sustav Bosljevo – Split – Ploče, Dugopolje – Peruča te međunarodni sustav Zagvozd – Imotski – Posušje.

Dokument je ovo kojega se svakako isplati pročitati, a pisane komentare na Prijedlog izmjena možete dati do 18. prosinca.