Prosinac u Kinoteci

01_12_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: havc.hr
Prosinac u Kinoteci

Kinoteka je pripremila zanimljiv program za oproštaj od 2018. godine. Uz standardni program Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića te zadnju jesensku projekciju Secret Arts Cinema, gledat ćemo neke dugo očekivane premijere, ali i jedan klasik.

Prosinac u Kinoteci započinje u subotu, 1. prosinca, prikazivanjem najboljeg španjolskog filma 2017. godine, Knjižara/ Bookshop/ (Isabel Coixet, 2017.). Nakon toga možete pogledati film koji je 17 godina bio u pretprodukciji – Čovjek koji je ubio Don Quijotea/ The Man Who Killed Don Quixote/ (Terry Gilliam, 2018.).

U utorak, 4. prosinca, na repertoaru je dokumentarac Rodbina/ Rodnye/ (Vitalij Manski, 2016.) u kojoj redatelj kroz razgovore s obitelji pokušava analizirati podijeljenu Ukrajinu. Istog dana možete pogledati i Lucky/ (John Carroll Lynch, 2017.), jedan od posljednjih filmova Harrya Deana Stantona. Sljedeći dan, u srijedu, 5. prosinca, prikazat će se posljednji film u jesenskom ciklusu Secret Arts Cinema. Tko je smjestio Kaktusiću?/ The Final Adventure of Kaktus Kid/ (Đorđe Marković, 2018.) je film o tajanstvenom životu strip crtača koji je 30-ih iz Osijeka došao u Beograd, gdje je 1944. strijeljan bez suđenja. Prije toga na rasporedu je film Knjižara. U četvrtak će se još jednom prikazati dokumentarac Rodbina, a nakon njega imate priliku pogledati Colette/ (Wash Westmorland, 2018.), biografsku priču o francuskoj spisateljici Sidonie-Gabrielle Colette. Petak i subota su rezervirani za reprize filmova Colette i Lucky.

Sljedeći tjedan započinje projekcijama Colette i Rodbine u utorak, 11. prosinca. U srijedu, 12. prosinca, imate posljednju priliku za pogledati Čovjeka koji je ubio Don Quijotea, a nakon toga možete pogledati (romantičnu) komediju Stari momci/ Old Boys/ (Toby MacDonald, 2018.) koja na moderan način obrađuje priču o Cyranu de Bergeracu. Film Djevojka/ Girl/ (Lukas Dhont, 2018.) osvojio je čak četiri nagrade na festivalu u Cannesu ove godine, a vi ga možete pogledati u četvrtak, 13. prosinca. Nakon njega na repertoaru je novi film Larsa von Triera, Kuća koju je izgradio Jack/ The House that Jack Built/ (Lars von Trier, 2018.). o serijskom ubojici u Americi. U petak, 14. prosinca, imate priliku pogledati dokumentarac Ljudi i mjesta/ Visages villages/ (JR, Agnes Varda, 2017.) koji je na filmskom festivalu u Cannesu dobio nagradu „Zlatno oko“ za najbolji dokumentarac festivala. Prije toga, na rasporedu su Stari momci. Za kraj tjedna, u subotu 15. prosinca, prikazuju se Kuća koju je izgradio Jack i Djevojka.

U utorak, 18. prosinca, na redu je tradicionalni program, Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića. Film ovaj utorak bira Božidar Maljković. Prije toga imate još jednu priliku pogledati Kuću koju je izgradio Jack. Srijeda, 19. prosinca, rezervirana je za reprizu filmova Djevojka i Stari momci. Nakon projekcije Luckya u četvrtak, 20. prosinca, na repertoaru je francuski film Klimaks/ Climax/ (Gaspar Noé, 2018.), kojeg možete pogledati i iduća dva dana. Osim Klimaksa, u petak, 21. prosinca, možete pogledati Colette, a u subotu, 22. prosinca, Kuću koju je izgradio Jack.

Nakon mini odmora za Božić program ponovno kreće u četvrtak, 27. prosinca. Ujutro se u dječjem programu prikazuje Mali princ/ The Little Prince/ (Mark Osborne, 2015.). U popodnevnom terminu imat ćete posljednju priliku za pogledati Djevojku. Navečer je na repertoaru je romantična komedija Juliet, gola/ Juliet, Naked/ (Jesse Peretz, 2018.) snimljena prema istoimenom romanu Nicka Hornbyja koja će se prikazati i iduća dva dana. Dječji program se nastavlja i u petak, 28. prosinca, sa animiranim filmom 7. patuljak/ Der 7bte Zwerg/ (Boris Aljinović, Harald Siepermann, 2014.), a popodne uhvatite posljednju priliku za pogledati Stare momke. Posljednji radni dan u ovoj godini započinje dječjim programom i animiranim filmom Pčelice Maja/ Maya the Bee Movie/ (Alexs Stadermann, Simon Pickard, 2014.), a popodne se nastavlja sa Juliet, gola. Sa 2018. se opraštamo projekcijom klasika The Rocky Horror Picture Show/ (Jim Sharman, 1975.).