Priručnik o Stripoleranciji

25_04_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Priručnik o Stripoleranciji

Info zona je izdala priručnik za osobe koje rade s mladima i žele koristiti medij stripa u povećanju interesa mladih za teme iz područja suzbijanja govora mržnje, razvoja tolerancije i multikulturalnosti te borbe protiv nasilja nad ženama.

Info zona je izdala priručnik za osobe koje rade s mladima i žele koristiti medij stripa u povećanju interesa mladih za teme iz područja suzbijanja govora mržnje, razvoja tolerancije i multikulturalnosti te borbe protiv nasilja nad ženama. Splitska promocija priručnika Stripolerancija održat će se u četvrtak 28. travnja u 11 sati u Info zoni.

Promocija se 12. travnja održala u Šibeniku, a održat će se i u Kaštelima (26. travnja u 15 sati u dvorcu Vitturi) i Dubrovniku (29. travnja u 13 sati u DURA-i).

>> Pročitaj najavu mjesečnog programa u svibnju
>> Posjeti klub.infozona.hr
>> Prati informacije i potvrdi dolazak na Facebooku


Na predstavljanju će govoriti autor i autorice priručnika - akademski slikar i iskusni crtač stripova Ivan Svaguša, psihologinja Janina Jadrić Pavić te Danica Kliškić, magistra pedagogije. Priručnik na početku nudi jednostavnije vježbe i zadatke te se vremenski gradi znanje za iduća poglavlja pa za vođenje opisanih radionica nije potrebno prethodno iskustvo - ni polaznika, ni edukatora.

U priručniku je detaljno opisan koncept koji je Info zona prethodnih šest godina uspješno primjenjivala u području prevencije ovisnosti mladih. Koncept je grupa Pompidou Vijeća Europe, međuvladina organizacija za suradnju u borbi protiv zlouporabe i krijumčarenja droga, 2014. godine nagradila Europskom nagradom za prevenciju zloupotrebe droga u konkurenciji još 56 prijavljenih projekata. Isti koncept ovaj je put primijenjen za teme iz područja suzbijanja govora mržnje, razvoja tolerancije i multikulturalnosti te borbe protiv nasilja nad ženama.

Priručnik je realiziran projektom Stripolerancija - metoda učenja o toleranciji kroz tehniku stripa koji je sa još samo dva projekta odabran za financiranje u jakoj konkurenciji projekata prijavljenih na natječaj u okviru Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, koji provodi Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Uz izradu priručnika, projekt je uključivao i višemjesečnu radionicu stripa, izložbu radova i izradu promotivnih i edukativnih materijala.