U ožujku edukacije koje ste čekali!

03_03_2015 / 19:44h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
U ožujku edukacije koje ste čekali!

Info zona u ožujku najavljuje novih desetak različitih događanja za mlade, a među njima i besplatne edukacije koje su prethodnih sezona izazivale popriličan interes - radionice fotografije i dokumentarnog filma!

Nakon ispitnih rokova, počinje novi semestar Tečaja hrvatskog znakovnog jezika, a nastavlja se i Radionica stripa čiji je koncept krajem prošle godine nagrađen Europskom nagradom za prevenciju zloupotrebe droga. Uz stare polaznike, dva puta tjedno stripom će se izražavati i o stripu učiti i mladi korisnici i volonteri udruge Most.

U četvrtak, 5. ožujka, u 18.30 Udruga za promicanje kulture komunikacije Za Zašto Zato održava okrugli stol Reakcija III - Suradnja i nove inicijative u kulturi. Svi zainteresirani pozvani su razgovarati o ograničenjima s kojima se susreću inicijative u kulturi - strategijama, programima, kapacitetima i dostupnosti resursa te transparentnosti dodjele gradskih prostora i financijskih potpora.

U petak, 6. ožujka, u 17 sati u Info zoni će se predstaviti nova studentska međunarodna organizacija u Splitu – AEGEE. Prioritet djelovanja najveće interdisciplinarne studentske udruge u Europi jest mobilnost mladih, no organizacija se bavi i drugim pitanjima mladih. Za studente Sveučilišta u Splitu osnivanje splitske podružnice značit će novu priliku za ostvarivanje kontakata sa studentima iz drugih europskih zemalja, upoznavanje drugih kultura, razmjenu znanja i iskustava, sudjelovanje u realizaciji međunarodnih projekata te doprinos politikama za mlade na europskoj razini.

Antropop će 10. ožujka u 18 sati najaviti drugo izdanje međunarodnog studentskog etnografskog filmskog festivala u Zadru te pozvati mlade na filmski natječaj i radionicu etnofilma koja će prethoditi festivalskom programu. Putem kratkog predavanja objasnit će i što je zapravo etnofilm, a prisutni će imati priliku i pogledati prošlogodišnje festivalske pobjednike.

Nakon etnofilma tema rasprave bit će film Rosemaryna beba - od 19 sati kreće još jedan Filmski klub u Zoni na kojem će ljubitelji filma dogovoriti i temu svoga druženja predzadnjeg utorka u ožujku. Od jeseni su u Zoni analizirali već šest filmova, a svi zainteresirani slobodni su im se pridružiti na njihovim druženjima svako drugog utorka.

U Zadru će se od 11. do 16. ožujka održati Škola poduzetnosti, četverodnevni program obuke i podrške mladima za uspješnije zapošljavanje, na kojem će se 20 sudionika educirati iz područja poduzetnosti, javnog nastupa, pisanja životopisa te razvoja ideje u projekt koji će mlade potaknuti na samozapošljavanje. Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih a provodi ga Forum za slobodu odgoja u partnerstvu sa Info zonom.

U Zoninom Inkubatoru za udruge za mlade, od 13. do 15. ožujka, održat će se drugi modul edukacija za 11 udruga mladih i za mlade iz 8 dalmatinskih gradova. Obrađivat će se tema upravljanja projektnim ciklusom. Info zona edukacije održava u suradnji s PRONI Centrom za socijalno podučavanje, putem projekta Znanjem možemo aktivizam jačati - ZMAJ 2 financiranog od Ministarstva socijalne politike i mladih

Iza nekih sudionika Foto sekcije već su prve izložbe, a zainteresirani ljubitelji fotografije mogu se pridružiti druženjima te pod vodstvom Veljka Martinovića, školovanog fotografa i iskusnog fotoreportera, usavršavati fotografsko znanje i vještine komentirajući i raspravljajući o svojim i tuđim fotografijama. Novo druženje Foto sekcije održat će se u utorak, 17. ožujka, u 19 sati.

Bookara će u utorak, 17. ožujka, u 20 sati ugostiti Linn Hansén i Sofiu Gräsberg, dvije švedske književne aktivistice koje će sa domaćinom Marijom Glavašem podijeliti svoja iskustva iz dugogodišnjeg rada na švedskoj kulturnoj sceni. Razgovarat će o kulturi u Švedskoj, rezidencijama, značaju književnosti za zajednicu i lokalnu upravu, imigrantima i njihovom uključivanju u kulturni život grada te o poetskom festivalu koji su pokrenule i o drugim projektima na kojima rade.

The Split Mind, časopis za književnost Filozofskog fakulteta u Splitu, u potrazi je za novim članovima uredništva te 19. ožujka u 17 sati u Info zoni organizira jednosatnu radionicu kreativnog pisanja na kojoj će polaznici proći nekoliko kratkih vježbi i upoznati se s osnovnim sastavnicama proznog teksta. Kroz opušteno druženje razgovarat će o liku, zapletu i dijalogu, ali i o časopisu The Split Mind. Voditeljica radionice bit će Sara Kopeczky, aktualna urednica časopisa. Sudjelovanje je besplatno, a prijave su na infozona.hr/prijava.

Nova radionica dokumentarnog filma počinje 19. ožujka u 19 sati te će se održavati nekoliko puta tjedno. Kroz više od 20 sati rada polaznicima će se kroz teoriju i praksu prenijeti temeljna znanja o kreiranju filma i filmskoj teoriji koju će i primijeniti u snimanju kratkometražnog dokumentarnog filma koji će se prikazati u sklopu Tjedna jednakosti. Radionicu filma vodit će iskusni mladi snimatelj i redatelj Erik Lončar koji već ima iskustvo vođenja radionica u Info zoni.

Dvotjedna Foto školica počet će u vrijeme školskih proljetnih praznika, od 30. ožujka, te će se održavati gotovo svaki dan u 19 sati. Osim stjecanja teorijskog znanja, polaznici će kroz dvadesetak sati rada imati priliku koristiti profesionalnu opremu te raditi na konkretnim fotografskim zadacima, a na kraju ciklusa sudjelovat će i u natječaju za izložbu na temu jednakosti. Voditelj tečaja je Veljko Martinović, školovani fotograf i iskusni fotoreporter koji ima iskustvo vođenja velikog broja tečajeva fotografije.

Obje radionica su besplatne, održavaju se u sklopu projekta U ime jednakosti koji provode Centar za mirovne studije, Cenzura Plus i Mreža mladih Hrvatske, a financira Europska unija, te su prijave otvorene na infozona.hr/prijava.

Između početaka dviju radionica na zidove Info zone će se postaviti i novi umjetnički radovi. Maša Štrok, likovna umjetnica iz Zagreba, predstavljala je već svoje radove u galerijskim prostorima u regiji, a izložbom u Info zoni, 20. ožujka u 19 sati, predstavit će ih i splitskoj publici. Iako je po struci viši konzervator-restaurator, njeni radovi nemaju doticaja s njenom strukom. Slike ne povezuje zajednička tematika, no imaju zajednički koncept zasnovan na pomalo mazohističkoj potrebi pojedinca za podređivanjem onom što se od njega očekuje.

Dovedi ideju u Zonu – predloži događanje!

Pozivamo udruge ili pojedince da realiziraju svoje aktivnosti za mlade u prostoru Info zone. Imaš li ideju ili želju što bi trebalo biti u programu događanja u Zoni - javi se na goran[a]infozona.hr. Predloži predavanje, tečaj, radionicu, prezentaciju, tematsku večer ili neko sasvim novo edukativno, kulturno ili zabavno događanje koje će doprinijeti ponudi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih u Splitu. Ako imaš potrebna znanja i vještine ili znaš nekoga tko ih ima, možda nam možeš pomoći i u realizaciji.