Program FMFS-a

25_05_2018  |  Autor: FMFS  |  Foto: Maja Prgomet / Studio Testudo
Program FMFS-a

Festival mediteranskog filma Split objavio je program za svoje 11. izdanje. Festival će trajati od 7. do 16. lipnja u ljetnom kinu Bačvice i kinoteci Zlatna vrata. Na festivalu će se prikazati brojne regionalne i hrvatske premijere filmova kao i filmove nagrađene na svjetskim filmskim festivalima.

Festival mediteranskog filma Split, čije će se 11. izdanje održati od 7. do 16. lipnja u ljetnom kinu "Bačvice" i kinoteci "Zlatna vrata", objavio je program u kojem se nalaze brojne regionalne i hrvatske premijere filmova koji su već izazvali pažnju na najvećim svjetskim festivalima.

Omiljenu manifestaciju u Splitu otvara "Skrivena boja stvari" Silvija Soldinija, a pod pokroviteljstvom Talijanskog instituta za kulturu u natjecateljskom programu koji će imati fokus na Italiju, nalazi se i prvi mjuzikl o mafiji "Ljubav i podzemlje" za kojeg je redateljski dvojac Manetti dobio pet nacionalnih nagrada uključujući onu za najbolji film, te "Sicilijanska bajka" premijerno prikazana u Cannesu.

"Izvještaji o Sari i Saleemu", koji prati zabranjenu ljubav između Izraelke i Palestinca, Muayadu Alayanu donio je dvije nagrade u Rotterdamu, sirijsko-libanonski dokumentarac "O očevima i sinovima" redatelju Talalu Derkiju priznanja diljem svijeta, između ostalog i nagradu žirija na Sundanceu, gdje su slavili i turski "Leptiri" redatelja Tolge Karaçelika, šarmantni naslov idealan za sezonu ljetnih kina.

Uvijek rado viđene Španjolce na Bačvicama ove godine predstavlja "Div" za kojeg su Jon Garano i Aitor Arregi osvojili deset nagrada Goya i priznanje žirija u San Sebastianu, u programu je i "Pas", novi uradak FMFS-ova znanca Samuela Benchetrita, dok je za ljubitelje grčkog novog vala uvršteno "Sažaljenje" Babisa Makridisa.

FMFS će svojim posjetiteljima omogućiti da pogledaju i "Fantastičnu ženu" za koju je redatelj Sebastian Lelio dobio Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, ali i u francusko-libanonsku "Uvredu" Ziada Doueirija koji mu je bio ozbiljan konkurent za ovu najprestižniju nagradu.

S obzirom na ranije najavljen program izvan konkurencije, u kojem se izdvajaju "Nasljednice" za koje je Marcello Martinessi osvojio tri nagrade na posljednjem Berlinaleu, meksički "Time Share" na Sundanceu nagrađen za najbolji scenarij te "Krivnja" koju je publika proglasila najboljim filmom u Sundanceu i Rotterdamu, nije pretjerano reći kako je FMFS u svom 11. izdanju postao relevantan i u puno širim razmjerima.

- S obzirom da smo većinu naslova pogledali u Rotterdamu i Berlinu, program je uglavnom bio dogovoren već u veljači. Bili smo jako nestrpljivi da detalje podijelimo sa svojom publikom jer ove godine teško je pronaći film kojeg bi se moglo preskočiti. Osim što smo osigurali ovako kvalitetan dugometražni program ponosni smo i na činjenicu da sve više domaćih filmaša za nacionalne premijere svojih kratkih filmova odabire naš program "Ješke". Radujemo se i njihovim dugometražnim premijerama na Bačvicama u godinama koje su pred nama - kazao je Alen Munitić, direktor festivala.

Omiljene "Ješke", program u kojem se hrvatski kratkiši prikazuju u "prime time" terminu pred stotinama gledatelja, ove godine otvaraju "Biciklisti" Veljka Popovića. Uslijedit će novi filmovi Igora Bezinovića, Judite Gamulin, Arsena Oremovića, Ivana Ramljaka, Igora Jelinovića i dr., a redateljica Vlatka Vorkapić premijerno će predstaviti svoj uradak srednjeg metra "Pusti Dobre, pusti".


FMFS se i ove godine održava uz pokroviteljstvo Grada Splita, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova te Turističke zajednice Grada Splita, a kao partner se priključila i Addiko banka.

Kompletan program 11. Festivala mediteranskog filma Split može se pronaći na stranicama www.fmfs.hr, gdje je već moguća i online kupovina ulaznica.