Ne baš siromašan prosinac u Zoni

29_11_2014 / 12:02h  |  Autor: I.Z.
Ne baš siromašan prosinac u Zoni

U prosincu u Info zoni najavljujemo okrugli stol o Garanciji za mlade, promociju hit romana na Bookari, predstavljanje projekta Pretežno vedro, priču o volontiranju i zaposlenju u Guatemali, večeri društvenih igara uz nagrade...

U studenom smo realizirali više od 60 sati programa te u nevelikom prostoru Info zone pronašli 39 slobodnih termina za događanja na kojima je ukupno sudjelovalo više od 400 mladih, a i u prosincu će biti vremena i za edukacije i za informiranje i za zabavu i druženje.

Na okruglom stolu Što nam nudi Garancija za mlade? koji će se održati u utorak, 2. prosinca u 14.30, o Garanciji za mlade, procesu njene implementacije u Hrvatskoj te o mogućnostima koje nudi mladima, ali i poslodavcima, govorit će Nikola Buković, predstavnik Mreže mladih Hrvatske u Savjetu za izradu Plana implementacije Garancije za mlade pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Svoja iskustva i očekivanja bit će slobodni iznijeti mladi, kao i predstavnici organizacija civilnoga društva i institucija navedenih u Planu, čije je uključivanje nužno za maksimalno iskorištavanje dostupne financijske potpore i kvalitetnu provedbu Garancije.

Predstavljanje rezultata projekta Pretežno vedro koji je Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije realizirao u suradnji s Info zonom održat će se u četvrtak, 4. prosinca, u 19.30. Prezentirat će se edukativni strip koji je nastao na radionicama, zatim evaluacije korisnika projekta te mogućnosti njegove primjene u radu s mladima.

Američki kritičari prethodnog su se ljeta natjecali u pohvalama romana Svjetlo koje ne vidimo nagrađivanog romanopisca Anthonyja Doerra. Opisuju ga kao roman koji će čitatelje natjerati da zauvijek razmišljaju drugačije o velikim temama. Već ove jeseni tiskano je i hrvatsko izdanje te se trenutno nalazi na listi deset najpopularnijih Profilovih naslova. Na književnoj večeri Bookara, u društvu mladog splitskog književnika Marija Glavaša, roman će splitskoj publici predstaviti prevoditeljica Irena Škarica te Adriana Piteša, urednica izdavačke kuće Profil.

Mlada Splićanka Ana Vrsalović trinaest je mjeseci u gvatemalskom selu volonterski podučavala engleski jezik u domu za nezbrinutu djecu, a nakon godine dana pronašla je i posao u Gvatemali. U Info zoni će u srijedu, 10. prosinca u 20 sati, odgovoriti na pitanje - Ana, što će ti Guatemala?! - te ispričati kako je pronašla priliku za volontiranje na drugom kraju svijeta, koja su njena iskustva i preporuke te zašto se odlučila nastaviti život u Gvatemali.

U prosincu u Info zonu povedite cimera, prijatelja, prijateljicu ili bolju polovicu te u mjesecu blagdanskih druženja i zabave, uz mukte pićence i grickalice, proćakulajte i zaigrajte društvene igre te osvojite večeru u restoranu DeBelly i ulaznice za događanje po izboru u klubovima Quasimodo i Kameleon! Prvog četvrtka (11. 12. u 20 sati) nagradu će dobiti najbolji par turnira u trešeti (igra se do 51 punat po sistemu ispadanja). Sedam dana kasnije (18. 12. u 20 sati) pobjednički par tražit će se u igri brzog crtanja - Draw Out. Tko bude lošije sreće, znanja i vještina pa ispadne iz glavnog turnira, na raspolaganju će imati još zanimljivih društvenih igara. Prijave su na infozona.hr/drustvene!

Trodnevni trening za 10 udruga korisnica Inkubatora za udruge za mlade u prvom će modulu, od 12. do 14. prosinca, obraditi teme strukturiranog dijaloga, međusektorske suradnja u lokalnoj zajednici i pregovaranja. Edukacija se realizira putem projekta ZMAJ, financiranog od Ministarstva socijalne politike i mladih

I u prosincu će se održavati večeri Filmskog kluba (2. prosinca u 19 sati pričat će se o filmu Dvostruka obmana, a na druženju 16. prosinca o filmu Oči širom zatvorene), a možete se pridružiti i radu novinarske i foto sekcije, USE-IT timu te Klubu mladih antihejtera Žugaj! prijavom za volontiranje na infozona.hr/volontiranje.

Dovedi ideju u Zonu – predloži događanje!

Pozivamo udruge ili pojedince da realiziraju svoje aktivnosti za mlade u prostoru Info zone. Imaš li ideju ili želju što bi trebalo biti u programu događanja u Zoni - javi se na goran[a]infozona.hr. Predloži predavanje, tečaj, radionicu, prezentaciju, tematsku večer ili neko sasvim novo edukativno, kulturno ili zabavno događanje koje će doprinijeti ponudi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih u Splitu. Ako imaš potrebna znanja i vještine ili znaš nekoga tko ih ima, možda nam možeš pomoći i u realizaciji.