Info zona u 28 dana veljače

30_01_2015 / 19:11h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Info zona u 28 dana veljače

Iako veljača ima nešto manje dana od siječnja, događanja u Info zoni (i izvan nje) neće biti manje! Pred nama su nova druženja, predavanja, promocije, radionica, izložba i - iznenađenje.

Iza nas je najdepresivniji mjesec u godini, no u desetak Info zoninih aktivnosti u Splitu i regiji sudjelovalo je više od 200 mladih. Iako veljača ima nešto manje dana od siječnja, događanja u Info zoni (i izvan nje) neće biti manje!

>> Prati najave događanja u Info zoni na infozona.hr/program

Od jeseni, pod vodstvom Veljka Martinovića, školovanog fotografa i iskusnog fotoreportera, zainteresirani ljubitelji fotografije imaju priliku usavršavati fotografsko znanje i vještine komentirajući i raspravljajući o svojim i tuđim fotografijama. Novo druženje Foto sekcije je 3. veljače u 19 sati.

Na putopisnom predavanju popularni bloger i autor portala TheMladichi.com, Jurica Galić Juka, ispričat će anegdote sa svojih putovanja svijetom. Živopisno društvo obišlo je Balkan, Bliski istok i jugoistok Azije pa 4. veljače u 20 sati u Info zoni donosi priču - Od vrata raja do vrata pakla.

Na prvom ovomjesečnom druženju Filmskog kluba (10. veljače u 19 sati) tema rasprave i analize bit će film Neprijatelj, a prisutni će se dogovoriti i o kojem će filmu razgovarati zadnjeg utorka u veljači.

U četvrtak, 12. veljače, u 17:30 predstavit ćemo online servis SALTO namijenjen traženju prilika za neformalno obrazovanja diljem Europe te pronalasku partnera u apliciranju na natječaje programa Erasmus+. Zainteresirani će se upoznati sa mogućnostima servisa i načinom prijave te važnosti kvalitetnog motivacijskog pisma.

Tri četvrtka budizma u Zoni naziv je gostovanja Budističkog centra Kailash Split u sklopu kojeg će se posljednja tri četvrtka veljače u 18:45 u Info zoni održati tri predavanja. Teme predavanja bit će knjiga Promijenite svoj život (12. 2.), Reinkarnacija i priroda uma (19. 2.) te Naučimo ljubiti druge (26. 2.). Na prvom predavanju prisutnima će se omogućiti i da se okušaju u kratkoj vođenoj meditaciji.

Djelovanje zagrebačkog ATTACK!-a danas je manje politično, a rad udruge javnosti je njaviše vidljiv kroz aktivnost kluba u Medici, no njegova važnost na nezavisnoj sceni gotovo je jednaka kao 90-ih godina prošlog stoljeća. Knjiga povodom 15 godina ATTACK!-a na više od 300 stranica donosi priče bivših i sadašnjih atakovaca. Promociji knjige koja će se održati 13. veljače u 18 sati, pridružit će se i Dinko Peračić iz Platforme 9,81 koji će i zagrebačku i splitsku praksu usporediti sa primjerima europskih društveno-kulturnih centara koje je obišao na studijskom putovanju.

Fotoklub Moment prethodnih je godina organizirao niz tečajeva fotografije pod vodstvom iskusnog fotografa Veljka Martinovića. Na prvoj klupskoj izložbi, koja će se otvoriti 17. veljače u 19 sati, predstavit će se najbolji radovi polaznika tečajeva.

U srijedu 18. veljače u Split Circusu naučite zanimljivosti o svjetskim jezicima, osvijestite važnost svakog jezika za kulturu i društvo općenito te osvojite vrijedne nagrade na - Info zoninoj besplatnoj jezičnoj tomboli povodom Međunarodnog dana materinskog jezika.

Povodom Tjedna psihologije mladi psiholozi Marija Biuk i Nikola Erceg 19. veljače u 17 sati održat će u Info zoni dvosatnu radionicu namijenjenu sprečavanju nasilja u bliskim vezama. Polaznici na radionici neće iznositi svoja iskustva, već će osvijestiti što je nasilje te se osnažiti za reakciju na nasilje. Prijave su otvorene na infozona.hr/radionica.

Nakon što je u studenom prošle godine zagrijala javnost predavanjem o seksualnosti naših starih, udruga mladih etnologa i antropologa Antropop ponovno gostuje u Zoni. Marija Lozo za potrebe svog diplomskog rada razgovarala je s redovnicama iz različitih redova i različitih sredina. Otkrila je život iza samostanskih zidina, slušala priče o prijateljstvu, hijerarhiji i unutarnjim odnosima, razgovarala o statusu žene i tjelesnosti te se upoznala sa svakodnevnim aktivnostima i ulogama redovnica. Predavanje Svakodnevni život redovnica poslušajte 20. veljače u 18 sati.

Željko Špoljar privukao je pozornost šire javnosti satiričkim komentiranjem domaće književne scene na portalu Arteist. U Info zoni će 27. veljače u 20 sati, na još jednoj Bookari Marija Glavaša, predstaviti objave ukoričene pod naslovom Književna groupie.

Info kopče, kratke i dinamične prezentacije korisnih, edukativnih i zanimljivih tema, nastavljaju informirati i zabavljati splitske učenike u srednjim školama. U Info zoni se nastavlja i Tečaj hrvatskog znakovnog jezika, a svratite u prostor i po 6. broj magazina Info zona. Još uvijek se možete pridružiti i radu volonterskih timova prijavom na infozona.hr/volontiranje, a spremamo i jedno iznenađenje!

Proljetna škola poduzetnosti je u ožujku, ali prijave su već u veljači

Otvorene su prijave za Proljetnu školu poduzetnosti - program obuke i podrške mladima za uspješnije zapošljavanje koji će se održati od 11. do 16. ožujka. Neke od tema koje će se obrađivati u sklopu četverodnevne edukacije uključuju područje poduzetnosti, javnog nastupa, pisanja životopisa te razvoja ideje u projekt koji će mlade potaknuti na samozapošljavanje. Sudionicima će u potpunosti biti pokriveni troškovi smještaja, hrane i prijevoza. Više informacija dostupno je na infozona.hr/skola.

Ove aktivnosti NE realiziraju se uz podršku Grada Splita

Info zona aktivnosti realizira uz institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te financijske podrške Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za mobilnost i programe EU, Europske komisije te Agencije za elektroničke medije. Grad Split već više od godine dana ni na jedan način ne podržava rad Info zone.

Dovedi ideju u Zonu – predloži događanje!

Pozivamo udruge ili pojedince da realiziraju svoje aktivnosti za mlade u prostoru Info zone. Imaš li ideju ili želju što bi trebalo biti u programu događanja u Zoni - javi se na goran[a]infozona.hr. Predloži predavanje, tečaj, radionicu, prezentaciju, tematsku večer ili neko sasvim novo edukativno, kulturno ili zabavno događanje koje će doprinijeti ponudi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih u Splitu. Ako imaš potrebna znanja i vještine ili znaš nekoga tko ih ima, možda nam možeš pomoći i u realizaciji.