Grad skratio Split Pride

28_05_2012 / 15:23h
Grad skratio Split Pride

Splitska gradska uprava odlučila je izmijeniti već izdanu dozvolu za Paradu ponosa i dala suglasnost za povorku od Đardina do Prokurativa. - Pravo na javno okupljanje ne može se osporiti jer to traži grupa građana - upozoravaju organizatori.

Splitska gradska uprava na sastanku održanom u ponedjeljak odlučila je izmijeniti već izdanu dozvolu za Paradu ponosa 9. lipnja i umjesto za trasu od Đardina do Rive dala suglasnost za povorku od Đardina do Prokurativa, gdje bi se postavila bina i održao program. Po službenom obrazloženju, to je napravljeno na zahtjev triju građanskih udruga, ali i zbog sigurnosnih razloga. Organizatori parade, pak, tvrde da se radi o kršenju Ustava i najavljuju sudski postupak protiv Grada Splita – objavio je tportal.hr prenoseći i reakciju organizatora Parade.

- Osuđujemo postupanje Grada Splita kojim se stvara negativna atmosfera u javnosti i ponovno potiče na diskriminaciju i nasilje. Predstavnici gradske vlasti koji bi trebali štiti prava svih građana i građanki, krše zakone Republike Hrvatske i na štetu ljudskih prava jedne marginalizirane skupine pokušavaju pridobiti naklonost dijela javnosti - stoji u priopćenju udruga Kontra, Iskorak i Domine. Pravo na javno okupljanje, kažu, ne može se osporiti jer to traži grupa građana.

- Kad službeno dobijemo odluku, odlučit ćemo o pravnim koracima, no već sada najavljujemo da ćemo se držati najavljenog programa i rute. Dolazak na Split Pride već su potvrdili ugledni gosti iz Hrvatske i inozemstva, uključujući članove Vlade, predstavnike međunarodnih institucija i predstavnike veleposlanstava - kazala je koordinatorica udruge Domine, Mirjana Kučer.