Pričanje počelo smakom

21_03_2012 / 23:01h  |  Autor: Antonia Stipić
Pričanje počelo smakom

U amfiteatru Doma mladih u utorak, 20. ožujka otvorio se šesti Pričigin - festival pričanja priča. Pet dana festivala započelo je s večeri domaćih pisaca i kreativnim pričama o smaku svijeta...

U amfiteatru Doma mladih u utorak, 20. ožujka otvorio se šesti Pričigin - festival pričanja priča. Ovogodišnju PričeST, nagradu festivala osvojio je premijer Zoran Milanović za svoje pismo o namjerama A šta da radim.

Pet dana festivala započelo je s večeri domaćih pisaca - Jurice Pavičića, Ante Tomića, Predraga Lucića, Tanje Mravak i Zorana Ferića. Kreativne priče o smaku svijeta vješto je moderirala Patricija Vodopija, a mnogobrojna publika je uživala u duhovitim vizijama kraha civilizacije.

Tako je Juricu Pavičića tema asocirala na poznatu Oliverovu pjesmu o Splitu dvi iljade i druge godine koja je po njemu ispunjeno proročanstvo. Naime svatko danas ima mobitele, televiziju, kruzeri nam dovoze tisuće turista, a nitko ne treba ni raditi jer se nakon propasti tvornica ni nema više gdje.

Najpoznatijeg hrvatskog hipohondra, pisca Zorana Ferića smak svijeta ne plaši. Sebe je nazvao ateistom koji ga uporno iščekuje. Publiku je nasmijao pričom o religioznoj noni koja je svakodnevno iščekivala susvitu.

Ante Tomić se za izlaganje o temi pripremao noć prije čitajući poglavlja Biblije te zaključio da nema veselijeg dijela Svete knjige od onog o Apokalipsi. Psihodelične vizije kraha ovozemaljske civilizacije dokaz su, kaže Tomić, da je čovječanstvo davno prije znalo za učinke halucinogenih droga.

Predrag Lucić je osmislio i naslovnicu novina koje bi najavljivale taj događaj optimistično izvješće državnog hidrometeorološkog zavoda - NEMA ZIME.

Tanja Mravak izazvala je salve smijeha svojom pričom o bivšim dečkima kojima je ozbiljna postavljala pitanje – šta bi ti da je sutra smak svijeta.

Moderatorica je upitala isto i pričiginaše. Ferić bi nervozno šetao po sobi i gledao na sat, Pavičić pobjegao brodom u omiljenu uvalu (osim ako bi bilo hladno), Tomić bi volio da bar netko nastavi našu vrstu npr. Željko Kerum, Lucić bi organizirao tulum za prijatelje, a Tanja Mravak bi voljela ostati pribrana kao i svaki drugi važni dan života.

Ovaj festival dobrog raspoloženja nastavit će se do subote gostovanjima brojnih pripovjedača na nekoliko gradskih lokacija te vam srdačno preporučamo posjet i klikanje po kalendaru događanja.