Predstava prema sugestiji publike

22_03_2014 / 11:53h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Veljko Martinović
Predstava prema sugestiji publike

U Info zoni u petak navečer nije bilo dovoljno prostora da primi sve zainteresirane za kazališno-socijalni eksperiment pod nazivom forum-teatar. Publici su predstavljene tri scene: Splitsko stanje uma, Pasivnost mladih 22+ i Disfunkcionalna obitelj.

U Info zoni se u petak navečer tražilo i stajaće mjesto više – nije bilo dovoljno prostora da primi sve zainteresirane za kazališno-socijalni eksperiment pod nazivom forum-teatar.

Ovu podvrstu takozvanog političkog kazališta, koju je 70-ih osmislio brazilski redatelj i kulturni aktivist Augusto Boal, u Split je donijela kazališna umjetnica i pedagoginja Martina Kartelo. Tijekom tri intenzivne radionice polaznici su učili o glumačkim tehnikama i kazalištu, ali i diskutirali o problemima mladih, na temelju čega su nastale tri scene koje su predstavljene publici u Info zoni.

Redateljica je okupljenima prvo predstavila sam koncept radionice a zatim smo se putem video snimke upoznali s deset likova koji su se zatim pojavili u predstavi.

U prvoj sceni, pod nazivom Splitsko stanje uma, pratimo razgovor troje mladih: Luce (Marija Serdar), Frane (Ana Rušić) i Mare (Marina Tomasović). Nakon odigrane scene, redateljica je preuzela ulogu moderatorice i potaknula publiku na raspravu o odnosu žrtva/tlačitelj te je pozvala da se uključi u radnju i predloži koje bi akcije mogli poduzeti likovi da bi se situacija promijenila.

Prvi se na sudjelovanje odvažio stariji gospodin u publici koji je ušao u lik Luce i pokušao natjerati apatične Franu i Maru da se trgnu i pokrenu, dok ostatak publike nije imao želju ulaziti u likove, ali mnogi su ipak svojim sugestijama poticali transformaciju likova.

Sljedeća scena, pod nazivom Pasivnost mladih 22+, u kojoj pratimo sukob mladog prosvjednika za besplatno školstvo i dvoje nezainteresiranih ispijača pive, izazvala je provale smijeha u prostoriji. Publika se oduševila problematičnim Dujom (Julio Juraga) kojega prosvjednik Denis (Ivan Peček) pokušava animirati da se uključi u prosvjed, dok Dujina prijateljica Ana (Blanka Ćalija) pokušava u miru pit' pivo. U ponovljenoj sceni Denis je uvažio prijedloge iz publike i pokušao se sprijateljiti s dvoje likova umjesto da im odmah nameće svoje stavove.

Posljednja scena, pod nazivom Disfunkcionalna obitelj, prati četveročlanu obitelj prepunu unutarnjih tenzija, čija se netrpeljivost slama na babi (Dari Matošić) koja samo želi da joj netko doda tablete za srce. Samoživa unuka Iva (Marija Klanac) radije odabire gledati televiziju, dok živčana Đina (Vana Miličević) nema strpljenja za svoju staru majku. Ni Đinin suprug Ante (Osib Cvjetanović) nema razumijevanja za staricu dok se sa suprugom svađa oko novaca, pa baba ostaje prepuštena sama sebi.

Ova scena najviše je potaknula publiku za davanje sugestija – možda se većina prepoznala u nekim segmentima karaktera, ili su se naprosto nakon gotovo sat vremena predstave potpuno opustili i preuzeli aktivnu ulogu – pa je obitelj isprobala nekoliko kreativnih scenarija. Baba je tako na preporuku gospodina iz publike dobila bombone umjesto tabletica, koji su postigli placebo efekt; zatim je podmitila novcem unuku da joj donese tablete; skuhala ručak i dovela obitelj zajedno za stol, a na koncu smo vidjeli i što se dogodi kada se uključi magično rješenje, u ovom slučaju – rješenje financijskih problema.

Nakon zanimljive rasprave, u kojoj je redateljici između ostaloga predloženo da napravi veću i konkretniju predstavu, uslijedila je podjela potvrda sudionicima. – Nadam se da se vidimo uskoro s nekim veselijim temama – rekla je Kartelo. Glumci su i za vrijeme rasprave ostali dosljedni svojim likovima pa je tako Iva za kraj ispričala vic o koki i piliću, zaradivši pljesak. – Ovo nije izrežirano, ovo je samo talent – komentirala je redateljica.